Министерството на външните работи снощи е привикало временния шарже д'афер на посолството на Руската федерация в Букурещ. Това става ясно от прессъобщение на ведомството, изпратено до редакцията на БТА. 

По време на срещата държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота е предал недоволството на румънската страна във връзка с нарушаването на въздушното пространство на Румъния в резултат на идентифицирането близо до границата с Украйна на фрагменти от дрон, подобни на тези, използвани от руските сили при агресията срещу Украйна.

“Румънският официален представител е осъдил систематичните, неоправдани и брутални атаки на руските сили срещу украинското население и гражданска инфраструктура, включително тази на река Дунав, близо до границата с Румъния, които създават рискове за сигурността на румънските граждани в близост”, се казва още в прессъобщението на румънското МВнР. 

Държавният секретар Юлиан Фота категорично е поискал от руската страна да прекрати действията срещу украинското население и инфраструктура, включително тези, които по някакъв начин биха застрашили безопасността и сигурността на румънските граждани в региона.

Министерството на отбраната на Румъния вчера съобщи, че военните са открили фрагменти от дрон, подобен на тези, използвани от руската армия, на около 2,5 километра югоизточно от град Плауру в окръг Тулча. Президентът Клаус Йоханис обяви, че това е "абсолютно неприемливо нарушение на суверенното въздушно пространство на Румъния, съюзник на НАТО, с реални рискове за сигурността на румънските граждани в района". Държавният глава добави, че е разговарял с генералния секретар на Алианса и го е информирал за намерените части от дронове. На свой ред Йенс Столтенберг съобщи, че няма индикации за умишлено нападение срещу НАТО. 

На намерените вчера фрагменти от дрон ще бъде направена техническа експертиза, за да се установи как и кога са паднали на румънска територия.