В публикация в социалната мрежа фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро.

Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб" следното за цифровото евро:

„За нас то е полезно защото ще знаем всеки българин, какво яде, какво обича да си купува и дори кога отива да прави секс! Като ги поставим под такъв контрол вече дори няма да могат да ни се противопоставят!

Започва даден човек да ни критикува и утре парите ще му бъдат блокирани! Така ще бъде унищожена свободата им! Сега всеки изкарват пари по друг начин но със въвеждането на дигиталното евро само ние избраните от елита ще имаме контрол над тяхната съдба!“ (оригиналният правопис е запазен, както е в публикацията).

Въпроса изследва днес БНР в редовната си рубрика за проверка на факти - фактчек.

Твърдение: Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, че България ще приеме дигиталното евро, за да контролира гражданите

Финансовият министър Асен Василев не се е срещал с Клаус Шваб на 22.06.2023 г., посочиха за БНР от пресцентъра на Министерството на финансите. Проверка на БНР показва, че на тази дата Василев е бил във Варна заедно с министрите на отбраната Тодор Тагарев, на иновациите и растежа Милена Стойчева, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, офицери, представители на местната и държавната власт. В морската столица министърът на финансите е участвал в церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили в корабостроителницата „МТГ Делфин“.

Събитието е отразено от редица български медии, включително от БНР, БТА, „Фокус“ и много други. Информация за него има и на сайта на Министерството на отбраната.

От Министерството на финансите също така заявиха, че Асен Василев не е изразявал мнения като тези в поста във фейсбук нито пред Клаус Шваб, нито пред когото и да било другиго. От ведомството подчертават, че финансовият министър никога не е казвал, че България ще приеме цифровото евро, "защото българите ще бъдат поставени под контрол, така че да няма да могат да се противопоставят, както и че ако някой е критичен към правителството, парите му ще бъдат блокирани".

За момента цифровото евро е само проект. То би представлявало цифрова валута на централната банка и електронен еквивалент на парите в брой. То не би заменило плащанията в брой, а би съществувало паралелно с тях. Така то би допълвало банкнотите и монетите, като предоставя на гражданите още един начин на плащане.

Цифровото евро все още не съществува дори на европейско ниво и съответно няма как да бъде въведено в България. Проучвателният етап за цифровото евро ще приключи през октомври 2023 г. След това ще има анализ как би могло да бъде разработено и разпространявано цифровото евро и какво въздействие би могло да окаже върху пазара. Едва след това ще бъде взето решение дали реално да започне процесът на разработването му, обясняват от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Относно това дали дигиталното евро би могло да бъде използвано за контрол на населението и дали използването му ще предоставя информация за извършените плащания на европейските или националните власти, от Европейската централна банка акцентират, че неприкосновеността на личния живот би била една от най-важните характеристики на цифровото евро.

Евросистемата няма никакъв търговски интерес към личните данни за плащанията на гражданите, нито има интерес да споделя такива данни с трети страни. Ето защо тя няма да иска да наблюдава или съхранява лична информация на потребителите, пише на сайта на ЕЦБ в специални разяснения за проекта за цифрово евро.

Цифровото евро би позволило на гражданите да извършват плащания, без да споделят данните си с трети лица, освен необходимите за предотвратяване на незаконни дейности, в съответствие с европейските разпоредби. Информацията за плащанията ще бъде известна само на платеца и получателя, т.е. българското Министерство на финансите няма да разполага с тези данни. Очаква се цифровото евро да осигури още по-висока степен на неприкосновеност на личния живот, разясняват от ЕЦБ.

Заключение 

Твърдението, че Асен Василев е заявил на 22.06.2023 г. пред шефа на Световния икономически форум, че страната ни ще въведе дигиталното евро с цел да контролира гражданите, е НЕВЯРНО.

Същия ден Василев е бил във Варна с други български министри за церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.

От Министерството на финансите подчертават, че Асен Василев никога не е изразявал мненията, посочени в поста във фейсбук, нито пред Клаус Шваб, нито пред когото и да било другиго.

Освен това цифровото евро все още не съществува, а е само проект на проучвателен етап. Ако бъде въведено, Министерството на финансите няма да разполага с информация за плащанията, извършени с него, нито да я използва за какъвто и да било контрол на гражданите.