Гръцките власти се борят да възстановят пътните връзки с откъснатите при наводненията села след опустошителните наводнения. Прилагат се мерки срещу опасността от разпространение на зарази, предаде днес БНР.

Мащабни сили на армията със специализирана военна техника почистват пътища към откъснатите села. Целта на акцията е да се осигури поне един безопасен път към всяко населено място.

Вече 22 села около Кардица и Лариса са достъпни за превоз на храна и лекарства, както и за медицински екипи. При някои доброволци, засега малко на брой, се появиха признаци на заразни заболявания. Случаите се следят от лекари.

Не влизайте в застояла вода и пийте само минерална, препоръчват от здравното министерство.

Екипи на ветеринарните власти прибират удавените животни, за да не се достигне до масово заразяване на населението.

Районите на Волос, Кардица и Лариса се снабдяват безплатно с чиста вода за пиене. Правителството въведе таван на цените на стоките от първа необходимост в наводнените райони.

Неправителствена организация информира, че поне осем нелегални мигранти, които са работили във ферма, са в неизвестност.

По-рано днес бе съобщено, че магистралата ПАТЕ (Патра-Атина-Солун-Евзони) ще остане затворена през целия ден днес при Лариса в двете посоки, без точна информация към момента, кога ще бъде отворена. Това предаде БНТ.

Местните власти препоръчват да бъде използван маршрутът Ламия-Патра или Агринио-Янина-Солун-България, от желаещите да се приберат.

Пътят през Каламбака/Метеора е затворен, тъй като преминава през наводнени участъци през Кардица и Трикала.

Жертвите от наводненията в съседната страна вече станаха 15. В неизвестност са още трима души, предаде БНР тази сутрин.

Нивото на реките в наводнените райони все пак спада и започва възстановяване на пътните връзки.

Все още има села до Кардица и Лариса, където се оказва помощ само по въздух. Всички пътища до тях са наводнени. Евакуирани са жителите на крайни квартали на Лариса заради риска от наводнения от преливане на реки.

От днес технически екипи описват щетите. Премиерът Кириакос Мицотакис, който късно вчера посети щаба за координация на действията в Лариса, обяви финансова помощ на пострадалите в размер на 2 милиарда евро.

Предстояти данъчни облекчения за три години и изплащане на наеми на хора, изгубили домовете си, тъй като Атина активира европейския механизъм за помощ при бедствия, като ще използва средствата за възстановяване на инфраструктурата.

Поради силен вятър днес са затворени и пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио.