Тази седмица на редовното заседание на Столичния общински съвет ще се гласува закъснелият бюджет на София, припомни днес председателят му Георги Георгиев в социалните мрежи. И отбеляза:

"Идващите местни избори замъгляват здравия разум на политиците. Моят призив към съветниците от ДБ е да не позволяват бюджетът да падне жертва на изборите."

Има реален риск столицата да остане без бюджет изобщо, добави той, като очерта няколко важни сфери, които зависят от него. Сред тях са - увеличаване на заплатите на артистите и работещите в Театър "София", Малък градския театър "Зад канала", Театър "Възраждане" и Столичния куклен театър. И още - работата по изгражданите в момента 100 км канализация в града.

"Ако това е част от кампанията на някои партии за местните избори, убеден съм, че няма да бъде оценена положително от столичани", добавя той. "Накратко, имаме 4 дни да се обединим в името на 2 милиона души. Те го заслужават."

Без бюджет няма да има достатъчно пари и за работата на градския транспорт до края на годината, както и за още инвестиции по програмата за детски площадки, където те се увеличават от 3 на 5 млн. лв.

Приемането на бюджета е ключово за софийската икономика като цяло, смята председателят на СОС

"Колкото по-добре функционира столицата, колкото по-бързо изгражда инфраструктура и за бизнеса, и за работещите, толкова по-атрактивен става градът за инвеститори", отбелязва той.

И допълва, че през летните месеци е имал възможност да посети някои от водещите предприятия в Столичната община.

"Големите инвеститори и компании са гръбнака на местната икономика в София и създават работа и за средния и малкия бизнес. Те осигуряват на гражданите хиляди работни места, с конкурентно заплащане, с възможност за развитие и по-висок стандарт на живот", отбелязва той.

И дава пример с глобалната инженерна компания Melexis, световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на решения в сферата на микроелектроника - която има свое предприятие в столичния район "Младост" и осигурява над 1000 работни места на столичани.

"Нашата основна цел е постоянно да подобряваме качеството на живот в София и да правим града атрактивен за инвестиции и бизнес. Затова ускоряваме процедурите, предоставяме индивидуално административно обслужване и представяме града като добро място за развиване на бизнес и живот", допълва Георгиев.