Европейската комисия (ЕК) потвърди в понеделник, че въведените санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

Това ограничение не е ново и е в сила от известно време, отбеляза говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, цитиран от БТА. Той уточни, че миналата седмица комисията е изпратила допълнителни насоки на държавите от ЕС как да прилагат въведените санкции, защото отговорността е тяхна.

"Често даваме насоки как да се прилагат санкциите. Вносът на автомобили от Русия е забранен", поясни говорителят.

По неговите думи държавите трябва да бъдат насочвани как да прилагат обхвата на мерките, като даде пример, че особено внимание трябва да се насочи към пътуващите със скъпи автомобили с руски номера.

"Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада под митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703) и произхожда или се изнася от Русия", обясни ЕК, цитирана от РБК.

Забраната важи за всички видове леки автомобили, както и за други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души.

Сигнали за конфискуване на коли с руски номера започнаха да пристигат от Германия през май, съобщава The Moscow Times. Във всички случаи митническите служители се позоваха на осмия пакет от санкции на ЕС, приет през октомври 2022 г. Tой забранява вноса в Германия на стоки от Русия, които генерират значителни приходи.

"Аргументите, че в случая не става дума за внос на стоки, предназначени за продажба, а за частна собственост, използвана за лични цели и временно внесена на територията на Германия законно, не се вземат предвид", обяви руското посолство в Берлин.

ЕК потвърди законността на подобни действия. Освен коли, руснаците могат да загубят лаптопи, куфари, козметика и най-разнообразни лични вещи. Забраната важи дори за туристите.