Изпълнителната комисия на ГЕРБ разгледа и прие оставката на областния координатор на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев, се казва в прессъобщение на партията.

В мотивите си за оставката Тотев посочва, че желае да завърши цикъл от живота си в политиката - от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител.

ИК на ГЕРБ прие оставката и благодари на Иван Тотев за работата му през годините, пише в съобщението.

Според източници от ГЕРБ-Пловдив напускането на Тотев обаче съвсем не е доброволно. Решението било лично на Бойко Борисов, след като от местната организация на партията се оплакали, че мнозина си тръгват от ГЕРБ заради Тотев. Той капсулирал организацията, оказвал натиск върху несъгласните и брутално налагал решенията си.

За временно изпълняващ длъжността областен координатор на ГЕРБ – Пловдив, Изпълнителната комисия е назначила кмета на район "Западен" Димитър Колев.

Тотев не коментира пред медиите напускането си, но е публикувал позиция в личната си фейсбук страница. Ето какво написа той:

"Идва време, в което човек трябва да предаде щафетата и затвори даден цикъл от живота си. След 15 години като областен координатор на #ГЕРБ в Пловдив, след много понесени рани, спечелени битки и победи, мисля, че е време да предам ръководството на ГЕРБ в града. Благодаря на всички колеги, приятели и съмишленици, с които съм работил на тази позиция от 2008-ма година до момента! Ще продължа да работя с цялото си сърце, душа и любов за каузата, наречена ГЕРБ и утвърдения от #Пловдив. P.S. Колеги, стягайте се, предстои ни много работа!"

Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че е приключил процесът по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници на партията, направени от местните структури.

Партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини. Днес предстои окончателното утвърждаване на кандидатите.

На места ГЕРБ ще подкрепи за кметове независими кандидати, издигнати от инициативни комитети или ще участва в местни коалиции. В листите за съветници ще бъде даден път на на членове на Младежки ГЕРБ и представители на гражданска квота, а в листите за общински съветници ще има минимум с 50% нови лица, се казва още в съобщението.