• Преднина от 8% на Васил Терзиев пред имагинерен кандидат на ГЕРБ за кмет на София.
  • Вътрешно противоборство между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за номинации за областните градове, но все пак съвместно явяване - с изключение на Бургас.
  • Силни позиции на партията на Бойко Борисов в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Велико Търново, вероятно и в Перник и др.

Така изглежда моментната картина преди изборите за местна власт, които ще се произведат на 29 октомври.

В момента тече регистрацията за вота, като след продължили цяло лято преговори, ПП-ДБ се очаква да се регистрира утре, най-късно в сряда, за общо явяване. То бе и в основата на това двете формации да обявят обединение за отминалия парламентарен вот и да формират впоследствие една парламентарна група. ПП и ДБ обаче трудно успяват да достигат до общи решения, появиха се брожения и в местните им структури.

Ето и по-интересното от процеса на номинациите:

София

Очаквано всички погледи са вперени в София - ще стане ли тя отново "синя" след близо 20-годишно управление на ГЕРБ с избора на Бойко Борисов през 2005-а насам, наследен от Йорданка Фандъкова. До момента са оповестени по-голямата част от претендентите за кметския пост, без обаче един от основните - този на ГЕРБ. Въпреки това очакването за вота в столицата е да се стигне до балотаж.

Както е известно, "Продължаваме промяната-Демократична България" издигна IT предприемача Васил Терзиев. БСП заложи на синдикалистката Ваня Григорова, "Възраждане" - на депутата си Деян Николов. Брожения с появата си предизвика и Вили Лилков. Бившият общински съветник се явява от името на коалиция "Синя София" с двигател - партията на бившия десебар и министър на здравеопазването Петър Москов - КОД.

Заявка да става кмет на столицата направи и отцепникът от "Има такъв народ", а впоследствие и от ПП - Радостин Василев. Независимият депутат (т.е. нечленуващ в парламентарна група), ще се кандидатира и като независим кандидат. Новопоявилото се на последния парламентарен вот ляво обединение "Левицата!" пък залага на юриста Никола Вапцаров.

В тази плеяда от кандидати се чака номинацията на ГЕРБ. Първоначално лидерът й бе заявил, че ще обяви името на 15 септември, впоследствие датата се измести за 19-и. Неизвестността обаче винаги поражда слухове и спекулации. Така от месеци като възможен кандидат се спряга ротационният председател на Народното събрание Росен Желязков, чието кариерно издигане тръгва от Столична община още от началото на 90-те. По информация на Клуб Z при първоначалните разговори Желязков е отказал, ако няма гаранция за добро представяне на партията му на фона на заявките за успех на Терзиев.

"Това не означава нищо на този етап. Ако лидерът го посочи, той ще приеме", коментираха представители на партията на Борисов, с които разговаряхме. 

Публична тайна е, че за номинация се готви и сегашният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който наследи на този пост напусналия през 2021 г. дългогодишен такъв Елен Герджиков. По информация на Клуб Z, ако изборът на Борисов не се спре на Георгиев, то е вероятно той да оглави листата за общински съветници, а впоследствие партията да даде заявка, че иска да е и председател на СОС. Последното със сигурност ще влезе в колизия с плановете на ПП-ДБ: техният партньор на вота "Спаси София" да получи председателското място - в лицето на водача на листата Борис Бонев.

На този фон формациите вече преценяват шансовете си чрез вътрешни социологически проучвания, като ясно е, по отношение на "кутийката" на ГЕРБ се използва "неизвестен кандидат". Така от ПП-ДБ посочват, че Васил Терзиев води с 34 на сто пред 26 за имагинерния кандидат на Борисов. От ГЕРБ твърдят, че все още не са правили проучване, изчаквали края на летните отпуски.

Вили Лилков пък, от когото се очакваше да "къса плът" от потенциалния електорат на ПП-ДБ заради ДС-семейството на Терзиев и собствения му ярък син профил, към момента събирал около 1 на сто подкрепа. Наскоро лидерът на СДС, която е малкият елемент в коалицията ГЕРБ-СДС, Румен Христов, заяви в тв интервю, че Лилков по-скоро ще отнема електорат от ГЕРБ, отколкото от ПП-ДБ.

Семейното минало на Терзиев, както и фактът, че ПП-ДБ влезе в (не)коалиция с ГЕРБ, доведе до разочарование у някои десни избиратели - последното измерено и от социолозите през юли - около 5 на сто спад в подкрепата. От обединението обаче не очакват в деня на вота избирателите им "да отидат за гъби", а да се мобилизират. От ГЕРБ пък смятат, че могат да обърнат играта със силен кандидат, като стопят разликата с Терзиев. Но и без такъв са убедени - мнозинството в общинския съвет ще зависи от тяхната воля.

Именно заради преднината на ПП-ДБ, както и поради факта, че на последния вот столичани масово показаха, че не желаят повече управление на ГЕРБ, като пратиха дългогодишния кмет Фандъкова на балотаж с Мая Манолова, който тя спечели с едва 4,85 на сто преднина, се появиха спекулации, че Борисов може и да подкрепи Терзиев, калкулирайки предварително потенциалната загуба.

"Мегдан" за такива спекулации има и заради първоначалните изявления на лидера на ГЕРБ, че трябва да се търси широко обединение в дясното пространство (след това му заявление на терен се появи Вили Лилков, който обаче отрича да има общо с ГЕРБ - б.а.). От ръководството на партията обаче категорично отрекоха при наше запитване, подкрепа за Терзиев да е възможна.

Бургас

Преговорите вътре в самото дясно обединение обаче никак не са лесни - поради опита и на ПП, и на ДБ да наложат своите кандидати по места. Еманация на това е решението в Бургас да има двама кандидати. И двамата - депутати на коалицията. И двамата ще се явят като независими, подкрепени от собствените си формации.

ПП без изненада "издига" (защото на практика не издига, а само подкрепя) Константин Бачийски, който миналия месец бе наложен от партийната структура. ДБ пък налага Димитър Найденов.

Двете имена не са нови, Клуб Z отдавна писа за тях. Но нов и определено иновативен е подходът. Съпредседателят на ПП Кирил Петков бил категорично против Найденов да е обща номинация, заради ролята му на прокурист преди около 15 години при една от сделките със земи около спорния от години и любим на Петков екоплаж "Корал". За ДБ фигурата на председателя на Средна европейска класа - първият мандатоносител на ПП, пък не е никак безспорна - най-малкото заради обвиненията срещу него за националистически и хомофобски наклонности.

От ПП-ДБ обаче не смятат, че имат голям шанс срещу номинацията на ГЕРБ - дългогодишният кмет Димитър Николов, който печели от първи тур. През 2019-а той взе 65,83% от гласовете.

Любопитното около Николов е, че през ноември м.г. в една от публичните си изяви, стриймвани на живо, Бойко Борисов обяви, че той няма да е вече кандидат на партията (заедно с Фандъкова и Здравко Димитров от Пловдив). Пред Клуб Z тогава бургаският кмет заяви само:

"Не съм взел решение още. Не коментирам, благодаря ви".

Като негов заместник се спрегна името на обичания в Бургас депутат Жечо Станков, но в крайна сметка Борисов заложи отново на успешния си градоначалник.

Пловдив

Вътрешната битка за Пловдив вече официално роди общ кандидат - математикът, университетски преподавател, бивш гимназиален директор и бивш депутат - Ивайло Старибратов (ДБ). Първоначално там се спрягаха имената на Манол Пейков и Йордан Иванов (ДБ и съответно "Да, България" и ДСБ), както и на Росен Костурков (ПП).

Финално обаче бе решено Пейков, който се радва на голям брой лични преференции и покрай благотворителните си каузи, да бъде поставен последен в общинската листа. Самият той обаче даде заявка, че дори да бъде избран за общински съветник, ще остане в парламента като народен представител.

Както Клуб Z писа, двете формации в обединението дълго време са спорили по това коя има по-голяма тежест в Пловдив и колко общински съветници ще вкара. В крайна сметка се е стигнало до паритет - шест на шест, при очакването, че обединението ще спечели 12 до 16 места в местния парламент.

Очаква се математикът да се изправи срещу фаворита на ГЕРБ за Града под тепетата - кметът на район "Тракия" Костадин Димитров. Неофициално като възможни опции за кандидат на партията на Бойко Борисов, освен Димитров, се спрягат и кметът на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков. Спряга се дори Дани Каназирева - която бе депутат на ГЕРБ и бивш областен управител, назначен от Борисов, а на местния вот през 2019 г. финишира трета - като опонент на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров със своя "Съзю за Пловдив". 

Впоследствие, покрай забавеното строителство на стадионите на "Ботев" и "Локомитив" (Пловдив), както и покрай скандалите с Пловдивския панаир, при които и кметът, и общинските съветници на ГЕРБ видимо обслужваха интересите на бизнесмена Георги Гергов, Борисов обяви, че се дистанцира от Зико (какъвто е прякорът на Димитров). Публична тайна в града обаче е, че там процесите в партията се дирижират от бившия градоначалник и местен лидер - Иван Тотев и очакването е той да посочи бъдещия кандидат.

Въпреки "черните точки" на ГЕРБ в Града под тепетата, вътрешната социология на обединението засега не показва особена преднина пред партията на Борисов. Уговорката е, че тя е правена без имената на основните опоненти.

Варна

Ако ДБ е успяла да наложи своята номинация за Пловдив, то ПП се е наложила за Варна. Там очакването е, че общата номинация ще е на бившия областен управител от времето на кабинета "Петков" - Благомир Коцев

Както Клуб Z писа, шансове за номинация имаше шампионката по преференции на ДБ Стела Николова, която бе припозната като кандидат и от местните структури. Спряган е бил и местен бизнесмен, но от "Промяната" в крайна сметка са наложили Коцев.

Кого ще издигне ГЕРБ в града все още не е ясно. Името на сегашния й градоначалник Иван Портних стои редом до различни скандали през годините - от варненските акции в Пловдивския панаир, през рибарското селище "Карантината", чието изграждане се разследва от Европейската прокуратура, отходната тръба на Варна, а запоследно - и скандалът за поискан подкуп от апелативния прокурор Владимир Чавдаров. Портних дал парите, а сега се оказа, че е сезирал антикорупционната комисия.

В същото време градоначалникът на Варна, който през 2019-а оцеля след балотаж, може да бъде забелязан редом до лидера Борисов при обиколките му в района.

Русе

ПП е успяла да наложи своята номинация и за Русе - в лидето на бившата си депутатка Рена Стефанова, считана за човек на бившия министър на транспорта, собственикът на "Еконт" - Николай Събев, който често критикува "своите" от "Промяната" във фейсбук профила си.

За Русе от ДБ залагаха на депутата си Иван Белчев, който със своите множество преференции измести Стефанова в парламента.

Кого ще издигне ГЕРБ засега не е ясно. Известно е само, че сегашният кмет Пенчо Милков пак ще се бори за поста. 

Перник

Сред любопитните случаи е и Перник. Очаква се сегашният кмет Станислав Владимиров отново да се кандидатира, но от името новорегистрираната партия "Движение за просперитет на Перник". Той бе избран през 2019 г. като кандидат на БСП, но като опозиция на ръководството на "Позитано 20", наскоро напусна. За Владимиров се твърди, че се ползва с подкрепата на президента и ще е на практика "негова номинация".

Сега идва интересната част - възможно е Владимиров, считан за успешен градоначалник, да бъде подкрепен от ГЕРБ. Такова намерение са имали и лидерите на "Промяната". В крайна сметка от обединението вероятно ще издигнат Георги Недев (ДБ).

И още

Все още няма решение за Плевен - дали да се подкрепи сегашният кмет Георг Спартански, или да бъде издигнат депутатът от квотата на ДБ Свилен Трифонов. От ПП обаче също предлагат своя номинация.

Ситуация на противопоставяне има и за Видин, където от ПП настояваха за издигането на отцепника от ИТН Иво Атанасов, а ДБ - на бившия областен управител Любен Иванов. По информация на Клуб Z решение все още няма, но дясната коалиция нямало да отстъпи.

Възможно е ПП-ДБ да подкрепи и сегашния кмет на Добрич - Йордан Йорданов, издигнат през 2019 г. от местна коалиция, водена от ДБГ. ДБГ бе част навремето от Реформаторския блок. От ПП обаче били против. Там се завъртя и името на Йорданка Костадинова (ПП).

В Стара Загора се очаква обединението да заложи на Димитър Чорбаджиев (ДБ), който навярно ще се изправи срещу безспорния фаворит - Живко Тодоров (ГЕРБ), който също като кмета на Бургас печели "от раз" - от първи тур.

За Смолян фаворит е депутатът от квотата на ПП Михал Камбарев.

За Велико Търново - също депутат на "Промяната" - Йордан Терзийски, а за Пазарджик - Петър Куленски (ПП). За Ловеч - Искрен Арабаджиев (ПП).

В Търново се очаква ГЕРБ пак да издигне Даниел Панов, който спечели последния вот от първия тур.

Номинацията на Куленски обаче породи напрежение в "Да, България" - част от ДБ. Днес областният координатор на партията на Христо Иванов - Николай Янев обяви, че напуска, като част от мотивите му се оказа, че ПП доминирала, "без каквато и да е почва".

Фаворит за Благоевград е адвокатът Методи Байкушев (ПП), като номинацията му изглежда безспорна.

В т.нар. бастион на ДПС -  Кърджали, от обединението залагат на областния координатор на ДСБ - Радослав Милев, който бе кандидат и на последния местен вот. Очакването е там ГЕРБ пак да издигне Никола Чанев, който спечели близо 30 на сто от гласовете срещу неизменния кмет Хасан Азис (ДПС).

Безспорен фаворит за Монтана е дългогодишният кмет със заявка за нов мандат - Златко Живков, който пак ще бъде подкрепен от ГЕРБ и СДС. През 2019-а той спечели поста със 71,75% от гласовете. Засега не е известно дали ПП и ДБ ще имат номинация за града (спряга се обаче Теменужка Димитрова (ПП)).

Същото е и по отношение на Хасково. Има спорове, може би ще подкрепят независим.

За Враца прогнозите сочат Кирил Кунгалов (ПП).

Кандидати за Шумен и Ямбол се очаква да са съответно Николай Колев (ПП) и евентуално Георги Стефанов (ПП).В Габрово – Ивелин Стоянов (ДБ), а в Кюстендил – Кристиян Иванчов (ПП).

В Разград – Мирослав Грънчаров (ДБ), Силистра – Мария Иванова (ДБ), Сливен - Маринчо Христов (ПП) и Търговище -  Стефан Асенов (ПП).