Трима от общо петимата български евродепутати социалисти подкрепиха днес регламента за укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общ закон за обществените поръчки (EDIRPA).

Това са Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов.

Съпартийката им Цветелина Пенкова не участва във вота, а Ива Христов се въздържа, става ясно от поименната проверка. Не са гласували също Радан Кънев и Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Общо 11 български евродепутати гласуваха „за“. Нито един не е бил „против“. Това стана на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Регламентът бе договорен със страните членки (Съвета) на ЕС на 27 юни. Той установява краткосрочен инструмент за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки до 31 декември 2025 г. Това ще помогне на държавите от ЕС да задоволят по доброволен и съвместен начин своите най-неотложни и критични нужди от отбрана, засилени заради трансфера на отбранителни продукти към Украйна.

Най-малко три държави членки на консорциум и установени в ЕС изпълнители

Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 милиона евро. Съвместните покупки ще трябва да включват най-малко три държави членки и трябва да бъдат отворени за участие на членове на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), които са членове на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Това са асоциирани държави.

Изпълнителите и подизпълнителите трябва да са установени в ЕС или в асоциирана държава и да не подлежат на контрол от неасоциирана трета държава или субект. Цената на компонентите с произход от ЕС или асоциираните държави не може да бъде по-ниска от 65 на сто от прогнозната стойност на крайния продукт.

„Днешният вот бележи исторически момент за отбраната на ЕС, като създаде първия инструмент ЕС за съвместно възлагане на обществени поръчки от държавите членки. Това ще им помогне да запълнят запасите си, да увеличат оперативната съвместимост между въоръжените ни сили, да укрепят промишлеността ни и да допринесат за непоколебимата ни подкрепа за Украйна", оизтъкна един от докладчиците - германецът Михаел Галер от ЕНП.

Бонуси за проекти в подкрепа на Украйна, Молдова и МСП

Финансовото участие на ЕС за всяко действие ще бъде ограничено до 15% от прогнозната стойност на общия договор за възлагане на обществена поръчка на консорциум. Този таван може да бъде увеличен на 20 процента, ако Украйна или Молдова са получатели на допълнителни количества отбранителни продукти или ако най-малко 15 на сто от прогнозната стойност на общия договор за възлагане на обществени поръчки се разпределя на малки и средни предприятия (МСП) или дружества със средна пазарна капитализация, като изпълнители или подизпълнители.

Какво предстои

Регламентът бе приет с 530 гласа „за“, 66 „против“ и 32 „въздържал се“. Предстои той да бъде официалн одобрено от Съвета, преди да се превърне в закон.