Управляващите партии и ДПС гласуваха в парламентарна комисия забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне след 15 септември, предаде БНР.

Проекторешението бе прието от Комисията по икономическа политика в парламента без предварителен анализ. Предстои окончателното му гласуване в пленарната зала на Народното събрание, се  казва в съобщението. 

Предложението беше внесено от група депутати, сред които съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Делян Пеевски от ДПС. 

Ограничението, което Европейската комисия въведе в полза на петте най-засегнати страни, сред които и България, през територията им да преминава само транзитно зърно, но без да се продава на вътрешния им пазар, изтича в петък, 15 септември.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов каза, че зърнопроизводството и животновъдството са изправени пред борба да оцеляване заради "дъмпинга" от Украйна, а по време на дебатите по време на дебатите Деян Николов от "Възраждане" определи проекторешението на България като национално предателство.

 Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" критикува решението като неоснователно в сегашния момент:

"Решението на Европейския съюз за този мораториум не пречи на солидарността ни с Украйна и тяхната борба, тъй като то позволява транзит. Доколко ние като българската държава сме успели да осигурим този транзит така, че той да е наистина транзит, е също въпрос, на който аз бих искал да видя отговор преди да взема решение - каза Лорер. - За целта би трябвало компетентния орган -  в случая КЗК, да изкаже мнение. Вероятно е необходимо и ДАНС да се изкаже - дали е имало нелегален внос на такова зърно". 

Междувременно Полша, Румъния и Унгария - три от страните, в които ефекта от украинския безмитен внос на вътрешните пазари ги накара да поискат забраната - се обявиха за нейното удължаване. Букурещ и Будапеща заявиха позицията си след среща на земеделските им министри в Румъния, а полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ако Еврокомисията отмени общата забрана, страната му ще наложи собствено ембарго, предаде БНР.