Пет гранични с Украйна държави искат Европейският съюз да продължи временната забрана за внос на четири вида украински зърнени храни и след 15 септември, когато срокът ѝ изтича, стана ясно след вчерашна среща на земеделските министри на 27-е в Брюксел.

Държавите са България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Продуктите са пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе.

Ограничението беше веднъж продължено, след като вносът на украинско зърно създаде драматично положение за местни производители в споменатите държави и предизвика фермерски масови протести след началото на войната с по-ниските си цени. 

Тази ситуация може да се повтори, след като Русия обяви на 17 юли, че излиза от постигнатата с посредничеството на Турция и ООН "зърнена сделка", която позволяваше икономически най-изгодния износ на украинско зърно с кораби през Черно море. Дни по-късно и Русия, и Украйна обявиха, е ще третират като вражески всеки кораб, който се насочва към черноморските пристанища на противната страна. Русия подложи на няколкодневен ракетен обстрел украинските зърнени складове в пристанищата на Одеса, Черноморск, Рени и Николаев, причинявайки разрушения и човешки жертви.

Дали ЕС ще продължи временната забрана, ще разберем най-рано през август, когато Комисията и държавите членки разполагат с актуални данни за пазарната ситуация, каза снощи пред журналисти в Брюксел европейският комисар по земеделието, полякът Януш Войчеховски. 

Темата е била централна във вчерашната дискусия на министрите и тя е представила "смесена картина", каза испанският министър на земеделието Луис Планас, чиято страна сега председателства ЕС. Без да назовава държави членки, той поясни, че те са се разделили "за" и "против" евентуално продължаване на забраната.

Войчеховски призна, че след тазгодишната жътва положението може да стане "драматично" и за Украйна, и за петте държави. Тя може да не продаде реколтата си, която да изгние в складовете, нанасяйки ѝ допълнителни загуби освен жертвите и разрушенията от войната. 

Европейските земеделци със сигурност не биха устояли конкурентно на значително по-евтините украински храни, чиито цени войната свали рязко още след руското нахлуване през февруари 2022 г., добави комисарят. 

Полша и балтийските държави предлагат украинското зърно да се изнася по суша през така наречените "коридори на солидарността" - до пристанищата им в Балтика и през Румъния по Черно море, но проблемът тук е, че този вид транспортиране оскъпява износа и украинското зърно става нежелано в традиционните му пазари в Турция, Египет, Африка, Азия. Има идея в проява на солидарност с Украйна ЕС да субсидира част от транспорта по суша на национално или на съюзно ниво.

Забраната за внос не се отнася за транзита на украинско зърно в цитираните пет страни, но то на практика остава в тях, ако няма друга крайна дестинация. 

ЕС позволи безмитен внос на ред украински стоки, включително храни, по силата на подписаното пре 2014 г. Всебхватно споразумение за стабилизиране, асоцииране и свободна търговия с Украйна, което беше първопричината за руската агресия с анексията на Крим и сепаратисткия бунт в Донбас през пролетта на същата година. 

Войчеховски подчерта, че украинският износ на зърнени храни никога през следващите до войната години не е създавал проблеми за европейския пазар, тъй като цените му са били като международните. Той се превърнал в проблем за Европа след спада на цените му, предизвикан от руското нахлуване. По думите на комисаря единственото устойчиво решение на проблема днес би било възстановяването на износа през Черно море.