Броят на загиналите при опустошителните наводнения в източния либийски град Дерна достигна около 5200 души, съобщи говорител на министерството на вътрешните работи на едно от съперничещите си либийски правителства, предаде ДПА.

Спасителите все още издирват телата на загиналите в наводненията, съобщи за ДПА Тарек ал-Хараз, говорител на министерството на базираното в източната част на страната правителство.

Не беше възможно да се проверят през независим източник тези данни.

По данни на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец около 10 000 души са в неизвестност.

Ал-Хараз каза също, че една четвърт от Дерна е разрушена или отнесена в морето. Дерна беше градът, който пострада най-тежко от наводненията, предизвикани от мощната буря "Даниел", която премина през Източна Либия от неделя. По време на бурята в града се срутиха стените на два язовира.

Две съперничещи си правителства се борят за властта в Либия, която през последните години е в хаоса на размирици. Едното е базирано в източната част на страната, а другото - в столицата Триполи, в западната част. 

Признатото от ООН правителство в Триполи обеща вчера милиони помощи за районите, опустошени от бурята, въпреки че то не контролира региона в източната част на страната.

Правителството, ръководено от Абдул Хамид Дбайба, ще предостави помощ в размер на 2 млрд. либийски динара (около 410 млн. долара) за финансиране на възстановяването на силно пострадалите от наводненията райони в Източна Либия, съобщава либийската информационна агенция ЛАНА.

Районите на бедствието в източната част на северноафриканската страна са под контрола на съперническо правителство, ръководено от генерал Халифа Хафтар.

Европа идва на помощ

Европейската комисия съобщи, че изпраща на Либия спешна помощ по механизма на ЕС за гражданска защита заради щетите, предизвикани от бурята в последните дни.

Отбелязва се, че вчера либийските власти са потърсили международна помощ чрез представителството си към ООН в Женева. Германия, Румъния и Финландия вече са предложили значителна помощ от палатки, полеви легла и одеяла, 80 генератора за ток, храни, резервоари за вода. ЕС е готов да съгласува предоставянето на допълнителни предложения за помощ, допълва комисията.

Отпуснати са първоначално 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди на хората в Либия, засегнати от бурята "Даниел". Финансирането ще бъде за животоспасяващи здравни, водопроводни и санитарни доставки.

След 2011 г., когато бе свален и убит ръководителят на страната Муамар Кадафи, ЕС е предоставил помощ на нуждаещи се хора в Либия за над 89 милиона евро. Либия получава помощ от ЕС за развитие и ранно възстановяване, добавя ЕК.

БТА