В средите на тениса продължава да се коментира 4-годишното наказание на бившата №1 в света Симона Халеп. Тя отнесе тежката санкция за употреба на забранен препарат, като правата ѝ бяха спрени през октомври м. г. и оттогава не е играла.

31-годишната бивша шампионка от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" отрича вина, като веднага заяви, че ще обжалва пред Арбитражния съд по спорта в Лозана. Ако наказанието ѝ бъде потвърдено, тя ще може да играе чак след 6 октомври 2026 г., така кариерата ѝ е под сериозна въпросителна.

"Приемам много сериозно правилата, които управляват нашия спорт и се гордея с факта, че никога не съм използвала съзнателно или умишлено забранена субстанция. Отказвам да приема решението им за четиригодишно наказание. Продължавам да тренирам и правя всичко по силите си, за да изчистя името си от тези неверни обвинения и да се върна на корта", каза Халеп в изявление, цитирано от агенция "Ройтерс".

"Възнамерявам да обжалвам това решение пред Спортния арбитражен съд (КАС) и да използвам всички юридически средства за защита срещу въпросната компания за хранителни добавки", добави тя.

Международната федерация по тенис уточни, че е стигнала до заключението си въз основа на събирането и анализа на 51 кръвни проби, предоставени от Халеп. Тя има две отделни нарушения, като второто е положителна проба за забраненото вещество "роксадустат" на Откритото първенство на САЩ през миналата година.

Илие Настасе: Ако беше американка, наказанието щеше да е по-леко

В родината на Халеп въпросът стигна дори до политическо ниво. Величия на спорта подкрепиха една от големите звезди в северната ни съседка.

77-годишният бивш тенисист Илие Настасе, бивш номер едно в света за близо година през 70-те, беше сред първите, които излязоха с реакция. Той определи решението на Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис като "прекалено драстично".

“Наказанието щеше да бъде по-леко, ако тя беше американка", каза Настасе за румънската телевизия TVR1 и добави, че Халеп трябва да обжалва. 

“Ако решението не бъде преразгледано, с кариерата ѝ е свършено. Четири години, особено на тази възраст, са много. Не че не играеш, но не се състезаваш. Трудно ми е да повярвам, че на над 30 можеш да останеш и да се върнеш”, заяви за Антена3 Адриан Марку, един от бившите треньори на Симона Халеп.

Бившият съпруг на Симона Халеп - бизнесменът Тони Юрук, не скри изненадата си от новината и коментира, че “тя е трудна за понасяне”, особено като знае колко много е работила тя по време на кариерата си и колко се е борила за имиджа си в спорта.

“Виждал съм я да тренира на 40, на 50 градуса. Тя посвети целия си живот на тениса. Не искам да мисля какво е в душата ѝ", каза Юрук, цитиран от ДиджиСпорт. Той определи решението като “крайно”, “сурово” и  “драстично”. 

“Не съм специалист, не знам какво означава целият този процес, свързан с допинга на Симона, но четири години наказание... Това е нещо, което, без да съм експерт, не знам дали някой тенисист или спортист в подобна ситуация би понесъл", заяви Юрук, цитиран от румънските медии.