Британското контраразузнаване МИ-5 предупреди управляващата Консервативна партия, че има вероятност двама потенциални кандидати за депутати да са шпиони за Китай и партията блокира кандидатурите им, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Таймс".

МИ-5 се усъмни, че двама кандидати от 2021 г. и 2022 г. са имали особени връзки с Китай и консерваторите предприеха действия според указанията, като ги отстраниха от групата кандидати, които могат да участват в избори, пише изданието. Представителката на министерството на здравеопазването и социалните грижи Мария Колфилд каза пред радио "Таймс", че правителството приема информацията на разузнаването за китайска намеса "много сериозно". 

"Предприети са бързи действия, премахнати са от списъка, няма да участват в избори", каза тя.

Информацията е съобщена в момент на все по-голямо безпокойство от Китай след новината от неделя, че парламентарен експерт във Великобритания е бил арестуван през март по подозрение в шпионаж в полза на Китай. КНР каза по-рано през седмицата, че твърденията са измислица и призова съответните партии да спрат антикитайската политическа манипулация и "самоцелния политически фарс". 

От много време британските служби за сигурност предупреждават политиците за заплахите за парламента, а миналата година генералният директор на МИ-5 Кен Маккалъм каза, че китайските власти предприемат необходимите стъпки сега, за да се подготвят за дългосрочен успех в създаването на контакти.