Китай обвини Лондон в "злонамерена клевета" и организиране на "политически фарс", след като в неделя стана ясно, че мъж с парламентарен пропуск и близки връзки с високопоставени консерватори е бил арестуван по подозрение за шпионаж в полза на китайското правителство.

Задържаният е на около 20 години и е бил поставен под арест още през март заедно с още едно лице.

В неделя следобед китайското посолство в Лондон публикува кратко изявление в отговор на медийни запитвания.

"Твърдението, че Китай е заподозрян в "кражба на информация на британското разузнаване" е напълно изфабрикувано и е нищо повече от злонамерена клевета. Ние твърдо се противопоставяме на това и призоваваме съответните партии в Обединеното кралство да спрат своята антикитайска политическа манипулация и организирането на такъв самоинсцениран политически фарс."

В кулоарите на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Делхи британският премиер Риши Сунак обяви, че се е срещнал с китайския си колега Ли Цян и е повдигнал въпроса. Сунак изразил пред Ли "силна загриженост относно всяка намеса в нашата парламентарна демокрация". Според британската версия, на срещата китайският министър-председател отговорил, че двете страни имат "разлики в мненията".

Китайските държавни медии единствено са цитирали изявление на Ли, в което той изтъква необходимостта двете държави да уважават основните си интереси.

Седмица по-рано външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли посети Пекин на фона на опити да се възстановят двустранните отношения между страните. Очаква се скандалът да постави разведряването на пауза.

В Камарата на общините опозиционни депутати настояват да се затегнат процедурите за издаване на пропуски за Уестминстърския дворец. Някои от тях обръщат внимание на разкритите данни, че мъжът е успял да се свърже с поредица от високопоставени депутати, някои от които сега са министри, и да обсъжда с тях въпроси на външните работи, включително и отношенията с Китай.

Знае се например, че арестантът е имал контакт с председателката на комисията по външните работи Алиша Кърнс, както и с министъра на сигурността Том Тугендхат. Доколко това е оказало отражение върху политиката на Лондон спрямо комунистическата страна е спорен въпрос, тъй като и двамата са яросни критици на Пекин.