Напусна ни Ставри Калинов (1944-2023), една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство, съобщиха от Съюза на българските художници.

Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата.

Ставри Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин. От 1966 до 1968 г. учи в специалност "Скулптура" в ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия).

През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват експозиции във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.

Голям майстор на малката пластика

Забавен, весел, нестандартен с изкуството и външния си вид, майстор на малката пластика. Така изкуствоведът Аксиния Джурова ще запомни Ставри Калинов. Художникът почина днес, а Джурова казва, че той ще липсва не само като добър майстор, но и като човек, „оставил отпечатък върху всички, които го познават“.

„Аз познавам Ставри Калинов от доста отдавна. Още от неговото начало през 80-те години, което беше много силно. Неговите няколко изложби на малка пластика направиха силно впечатление, независимо, че в тази насока имахме един много добър до днешен скулптор като Георги Чапкънов“, разказва пред БТА Джурова. 

Тя си спомня, че Ставри Калинов се появил със съвсем друг тип пластика – по-скоро на границата между жанрова пластика и камерната, уютна пластика, която е за дома.

„При него почти всичко до 90-те години беше в сребро. Много голям майстор. След това той много промени своя начин на изява - тъй като беше много добър занаятчия. Аз не се притеснявам да казвам за някой скулптор или художник, че е добър занаятчия. Специално Ставри беше такъв – можеше всичко да направи“, казва изкуствоведът. Тя определя Ставри Калинов като много сръчен и голям експериментатор по отношение на технологиите.

„С различни материали експериментираше и направи традиция в малката пластика. Аз там най-много го ценя и смятам, че неговото име ще остане като един от майсторите на малката пластика“, казва тя.