"Това е стратегия "повече пари за повече от същото", обяви кандидатът за кмет на ПП, "Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев.

Той, заедно с независимия общински съветник Борис Бонев и Бойко Димитров от ДБ коментираха в сряда проектобюджета на Столична община, внесен от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според Терзиев мнозинството в СОС в лицето на ГЕРБ от години си гласува бюджета без да обръща внимание на забележките на опозицията - с откровена безотговорност и по отношение на приходите, и по отношение на разходите на общината.

"Тук идва и третото - манипулация. Как успешно да прехвърлят вината върху някой друг, нещо, в което колегите от ГЕРБ са се специализирали през годините. Говорейки за това, искам да цитирам г-н Георгиев, който описа всичко това като "здрав разум". Ако това е дефиницията на "здрав разум", аз не мисля, че софиянци имат нужда от последствията от него", добави той.

Терзиев има предвид множеството призиви на председателя на СОС Георги Георгиев, негов потенциален опонент в борбата за кметското място, който обяви, че от ДБ планират да "саботират" бюджета и че това ще доведе до апокалиптични последствия за софиянци.

"Всъщност ГЕРБ и г-н Георгиев живеят в една паралелна реалност, в която за малкото хубави неща в града само те носят отговорност, но за всички непопулярни мерки, за всички реформи или за това да си понесат отговорност за бюджета, тях ги няма", коментира и Борис Бонев.

"Отново 12-те общински съветници на ДБ и аз като "Спаси София", и г-н Терзиев, който дори още не е в общината все още, ние сме хората, които носим вината, че управляващите от ГЕРБ, които 20 години си приемаха бюджети с техните хора от заверата - "Патриоти за София", изведнъж се оказаха без мнозинство. Всъщност те просто не са се разбрали за далаверата."

Затова ДБ и "Спаси София" няма да подкрепят бюджета, отсече Бонев. А Бойко Димитров от ДБ даде и конкретни критики към бюджета, внесен от Фандъкова:

"Данъците се увеличават заради постоянното презастрояване на София. Столична община има 300 млн. несъбрани приходи от данъци. Само с работа по това перо може да се съберат пари за 4-5 детски градини", отбеляза той. "Общината е и много зависима от данъка прехвърляне на имущество, който ГЕРБ увеличи максимално до 3%. Сега има икономическо оживление и много сделки и изведнъж това като спре, в бюджета ще се отвори една дупка от 50-60, дори 100 млн. лв."

Според Димитров са много ниски и приходите от управлението на общинската собственост, които от 2009 г. не са се променили въобще и са едва около 14 млн. - въпреки инфлация и поскъпване. Причината за това са изтекли договори за наем, много от които без клауза за индексация или отпуснати за много дълги периоди.

"Има много общински имоти, които са вкарани в капитала на общинските дружества и не се ползват по предназначение, а се отдават под наем. Така се крият загубите на общинските дружества, вместо парите от наемите да влязат в бюджета на общината", коментира общинският съветник.

И отбеляза, че в ГЕРБ са планирали да продадат и 1400 общински жилища на занижени цени, 2-3 пъти по-ниски от пазарните - такива, които са уж за социално слаби, но всъщност много от наемателите са хора със сериозни приходи, които сега имат възможност да ги закупят за смешни суми.

Даде пример и с други имоти - например 10 дка в "Младост", които управляващите са планирали да продадат за 900 хил. лв., но след намеса на опозицията крайната цена нараснала до 3 млн. лв. и така били вкарани над 2 милиона повече в общината.

София плаща най-много такси за смет и отпадъци, добави той. Отделят се и 130 млн. лв. за субсидия на градския транспорт, а там е пълно със злоупотреби, добави Димитров и даде пример:

"Центърът за градска мобилност пусна наскоро поръчка за 6 млн. лв., уж за дигитализация, пусната е при заобикаляне на условията, за да няма санкция на общинския съвет. По тези условия обаче след 3 години ЦГМ ще върне всичко на изпълнителя - тоест ще платим едни милиони, а след 3 години няма да остане нищо на ЦГМ - нито хардуер, нито софтуер."