"Манчестър Юнайтед" обяви нов генерален спонсор, логото на който ще стои най-отпред на фланелките, на стадиона и на много други рекламни позиции. Това е американската софтуерна компания Snapdragon, част от технологичния гигант Qualcomm, и досега глобален партньор на "червените дяволи".

Договорът влиза в сила идното лято, когато ще бъде прекратен предсрочно контрактът с друга фирма от IT сектора - германската Team Viewer. Споразумението трябва да изтече 2026-а, но двете страни се разбраха да го прекъснат по предложение на компанията. Тя прецени, че вече няма интерес да се рекламира чрез "Манчестър Юнайтед", за което помогнаха и критики за "излишни харчове" по време на пандемията.

Договорът с Team Viewer бе за 47 милиона паунда на година, а поне според британските медии, този със Snapdragon е за 60 млн. (75 млн. долара). Това означава, че към момента "Юнайтед" има най-доходоносния договор с генерален спонсор във футбола. Твърди се, че надминава този на "Реал" (Мадрид) с авиокомпанията  Fly Emirates.

В изявление до инвеститори и акционери, от "Олд Трафорд" не обявиха официално продължителността и детайлите. Snapdragon произвежда микропроцесори, които се използват в смартфони, игрални конзоли и в други устройства.

Qualcomm е сред най-скъпите концерни в света, като пазарната му капитализация се определя на поне 133 милиарда долара.

По-рано тази година "Манчестър Юнайтед", който е в процес на вече дълго проточила се продажба, подписа нов 10-годишен договор с Adidas, който е на стойност 900 милиона паунда. И той е №1 в британския футбол, като отстъпва само на съответния на "Реал" (Мадрид), що се отнася до доставчик на екипировка.