Русия предложи на Пхенян да изпрати севернокореец в Космоса, съобщи ТАСС.

Според агенцията предложението е било направено по време на извънредното посещение на Ким Чен Ун в руския Далечен изток, където севернокорейският лидер се срещна вчера с руския президент Владимир Путин и заедно с него посети космодрума "Восточний".

"Говорихме за това, че ако севернокорейската страна пожелае, е възможно да се обучи и изпрати в Космоса севернокорейски космонавт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ако Пхенян приеме, това ще бъде първият севернокореец, достигнал до околоземна орбита.

През 2008 г. И Со Йон стана първата южнокорейка, която направи това, когато излетя на борда на руски космически кораб "Союз" за мисия до Международната космическа станция.

Вчера Путин също така повдигна въпроса за възможността Русия да помогне на Северна Корея да изгради сателити, след като Пхенян наскоро два пъти не успя да изведе в орбита военен шпионски сателит.

Путин в Пхенян

Ким е поканил Путин в страната си по време на вчерашните им разговори в Русия, като руският президент е приел поканата.

Двете страни са се споразумели за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество в лицето на "военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите", се казва в съобщение на Корейската централна телеграфна агенция.