Народното събрание подкрепи отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Решението за отпадане на тази забрана бе подкрепено от 124 депутати. 69 бяха "против", 8 се въздържаха.

В началото на дебата земеделският министър Кирил Вътев заяви, че решението на правителството е ясно. До скоро той беше против падането на забраната, но днес показа, че си е променил мнението.

"Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС. Предвид това, че Украйна е във война България също помага. Осигурени са коридорите на солидарността. Осигурени са коридорите до Кавала и Солун. Въпросът е какво се случва след 15 септември.

На последния министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително забраната да отпадне. Има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители, където има проблеми. Приех аргументите на правителството. Завишаваме контрола на всички украински стоки, стриктно ще се контролира", каза още Вътев.

От "Възраждане" определиха падането на забраната като "национално предателство, тотално отказване от българските национални интереси". 

Иван Иванов (БСП) изтъкна, че проектът не е бил гледан в земеделската комисия. Според него "управляващата сглобка" се опитва да прекара нещо без достатъчно анализ, а земеделските производители ще претърпят щети.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че става дума за забрана дали зърното да влиза в 5 страни, които са част от един общ пазар.

"Всички осъзнаваме, че цената се определя от този общ пазар", каза Петков.

Той изтъкна, че животновъдите също имат нужда от подкрепа и по-евтин фураж.

"Кое е по-важно - да намалим инфлацията на 7 млн. човека или сектор, който получава 2,5 млрд. помощ на година", каза Петков.

И допълни, че предпочита цените на хляба, месото, олиото, да са малко по-евтини.

Стоян Костурков ("Продължаваме промяната-Демократична България") припомни, че Украйна изнася зърно за целия ЕС с изключение на 5 държави - Полша, Румъния, Унгария. Словакия и България. Той заяви, че това означава, че останалите страни нямат никакви притеснения.

Десислава Танева (ГЕРБ) заяви, че това решение няма правна стойност, защото забраната, приета от ЕС, изтича.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също определи решението като предателство на българския национален интерес и провокация към Европейскяи съюз. Според нея аргументите, че това решение ще намали инфлацията и цените, не са верни и няма да се случат. Нинова заяви, че зърнопроизводителите използват само българска пшеница, защото ги е страх, че ще си замърсят производството с продукт, който не отговаря на европейските изисквания. Тя изтъкна, че Полша най-много подкрепя Украйна, но ще удължи тази забрана, защото това е нейния национален интерес.

"Ако днес вземете решение за вдигане на забраната, а ЕС я продължи, ще си промените ли решението?", попита Нинова.

63 млн. лв. допълнително за земеделските производители

Министерството на финансите (МФ) ще отпусне допълнително 63 милиона лева за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от министерството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд "Земеделие".

От МФ припомнят, че допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г., като средствата в размер на 213 милиона лева бяха заложени в държавния бюджет. От МФ отбелязват още, че на срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните, и повишава инфлацията.   

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" бяха одобрени допълнителни разходи от 150 милиона лева от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на евергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове, посочват от МФ.

От финансовото министерство добавят, че втората част от помощта в размер на 63 милиона лева ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. От МФ посочват още, че след одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд "Земеделие" следва да осигури помощта да достигне до земеделците.  

Зеленски благодари на България

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е благодарен на България, че не удължава ограниченията върху износа на украинско зърно от 15 септември нататък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност", посочи още Зеленски в социалната медия "Екс" (доскоро "Туитър").

Гутериш ще се среща със Зеленски, Ердоган и Лавров в опит да възстанови зърнената сделка 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е готов да направи всичко възможно за възобновяване на Черноморската зърнена инициатива. 

"Следващата седмица ще приема президента Зеленски, президента Ердоган и министъра Лавров. И, разбира се, този въпрос ще бъде обсъден", подчерта той.

Гутериш не отговори по време на пресконференция в Ню Йорк дали е "оптимист или песимист" относно зърнената сделка.

"Но можете да бъдете сигурни, че оставам решен да направя всичко възможно за възстановяване на черноморската инициатива, износа на украински продукти и да продължа да работя за улесняване, в рамките на режима на санкции, износа на руски селскостопански продукти и торове", отбеляза генералният секретар на ООН.

Световните лидери ще започнат да се събират в Ню Йорк за заседание на Общото събрание на ООН от 18 септември.