Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказа от намерението си да стартира процедура по смяна на Инспектората към ВСС. Вчера Пеевски заяви, че тази процедура ще започне още сега. Той бе възмутен от поведението на инспектората по случая с домашно насилие в Стара Загора.

Днес обаче Пеевски изтъкна:

"Може би ще има някои неща в Конституцията, които касаят Инспектората и ще е прибързано да го внесем сега. След приемането на Конституцията, ще отворим процедурата".

Вчера санкционираният от САЩ за корупция депутат обяви пред медиите, че е възмутен от начина, по който органът е направил проверката на съда, който се занимаваше със случая на Дебора от Стара Загора. И заяви, че партията му веднага ще поиска да започне процедурата по обновяване на състава на инспектората, чийто мандат отдавна е изтекъл.

Случаят с Дебора изглеждаше като формален повод да стартира подмяната на съдебния инспекторат, който се занимава с имуществото на магистратите и ги проверява за нарушения - все пак инспекторите нямат правомощия да се произнасят по правилността и законосъобразността на съдебните актове.