Петър Тодоров твърди, че е изпил шест били преди да се качи в автомобила си във фаталната вечер на 2 септември. Тогава той блъсна смъртоносно 15-годишното момче на пешеходната пътека на ул. "Ген. Гурко" и "Цар Иван Шишман" с 88 км/ч.

Днес пред Апелативния съд-София беше вторият опит на Петър Тодоров да излезе на свобода.

Миналата седмица СГС остави мъжа - определящ се като "полуразведен" и работещ по монтаж на климатици без трудов договор, запостоянно в ареста.

Както и Клуб Z писа, Тодоров обяснил пред дошлите на място полицаи, че умишлено ускорил движението, за да премине преди пешеходеца, когото виждал. Ограничението на скоростта в този участък е 30 км/ч.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение. От прокуратурата пък смятат, че наложеното задържане от Софийския градски съд е правилно.

Според разследването Тодоров е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. 

Днес Тодоров за втори път поиска по-лека мярка за неотклонение с думите:

"Страшно много съжалявам".

Съдeбният състав обаче реши да остави Петър Тодоров в ареста.

"Съдът споделя извода на СГС за наличие на евентуалната съпричастност на обвиняемия към деянието по чл. 342, ал. 3, б. „в“ вр. ал. 1, пр. 3 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, за което Тодоров е привлечен към наказателна отговорност, както и съществуваща реална опасност от извършване на престъпление.

Налице са множество гласни, писмени, веществени доказателства и заключения на експертизи в подкрепа на обоснованото предположение.

Независимо от чистото съдебно минало на обвиняемия Тодоров, от писмените доказателства по делото е видно, че в миналото е управлявал МПС след употреба на алкохол, а в периода 2010 – 2020 година има 4 нарушения по Закона за движение по пътищата, което го характеризира като личност, с висока степен на обществена опасност, която не спазва установения в страната правов ред", съобщават от съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.