В социалните мрежи са публикувани снимки, на които се предполага, че руски военен кораб е повреден на док в залив Корабелная в анексирания Севастопол в резултат на ракетен удар, нанесен от украинските войски в нощта на 13 септември, съобщава на уебсайта си на руски език Радио "Свобода".

Снимката показва голям десантен кораб (вероятно "Минск"), който очевидно е сериозно повреден. Ракетата е ударила палубната надстройка, която почти изцяло е паднала вътре в кораба.

Сайтът Oryx, който отчита повредената и унищожена военна техника във войната в Украйна, въз основа на снимката заключи, че десантният кораб "Минск" е бил унищожен, а не просто повреден.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че двата кораба, повредени при удара, ще бъдат ремонтирани. Официално не се съобщава кои кораби са пострадали. Украински и руски медии обаче съобщават, че става дума за десантния кораб "Минск", както и за подводницата "Ростов на Дон". Както отбелязва Defense Express, докато големите десантни кораби на руския Черноморски флот вече са станали мишена на украински удари, това е първият случай, когато е улучена подводница.

Руското министерство на отбраната по-рано заяви, че атаката е извършена с десет крилати ракети срещу корабостроителницата "Орджоникидзе" и три безпилотни катера срещу отряд кораби на Черноморския флот. Твърди се, че системите за противовъздушна отбрана са свалили седем ракети, а патрулният кораб "Василий Биков" е унищожил и трите военноморски дрона. Останалите три ракети, съобщи руската армия, са повредили два кораба, които са били в ремонт.

Във видеозаписи, публикувани от местни потребители на социалните мрежи и телеграми, се виждат и чуват три експлозии в района на корабостроителницата. Има и пожар. По актуализирани данни на руските власти двама души са загинали, а над 20 са ранени.

Руският десантен кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон", които бяха повредени вчера в Севастопол, едва ли ще бъдат възстановени от Руската федерация в близко бъдеще, предава днес украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на говорителката на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

"Според предварителните оценки на експертите, от това, което вече можехме да видим, най-вероятно големият десантен кораб е станал не толкова голям и е малко вероятно да бъде кораб. Що се отнася до подводницата, щетите са доста значителни и възстановяването им изисква допълнителни производствени мощности...", отбеляза Гуменюк.

Тя отбеляза, че руските военноморски бази в Черно море вече не са в безопасност и че руските бойни кораби са принудени да маневрират и да се крият. Говорителката отбеляза също, че ремонтът на повредения  при украинска диверсия Кримски мост се бави, защото времето е неблагоприятно.

Други два моста - при Чонгар и Геническ - които свързват полуострова с окупираната част на Украйна също не функционират с пълен капацитет. Комбинирани с това обстоятелство, ударите по големите руски десантни кораби допълнително ограничават възможностите на Русия да снабдява войските и населението си в Крим и да изпраща ресурси оттам в помощ на войските си на фронта в Южна Украйна.