15 септември е - първият учебен ден. Над 700 000 подрастващи влизат в 2349 училища в България, а в тях ще ги посрещнат над 70 000 учители. Броят на първокласниците е близо 60 хиляди.

Някои школа обявиха инициативи в подкрепа на Царево и другите населени места по Черноморието заради щетите от наводнението. Сред тях са учениците да не носят цветя, а да оставят парична сума в специална кутия.

"Бих искал да се обърна специално към тези малко над 57 хиляди първокласници, които днес за първи път ще се срещнат със своите учители, се казва в приветствие на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. - Скъпи деца, днес в родното училище започвате едно голямо приключение. Приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знания за света около вас.

Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Нито за момент не забравяйте, че училището е място, където винаги ще получите подкрепа и разбиране. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си - приятелствата с тях са безценни". 

В обръщението си към учителите и ръководителите на образователни институции министър Цоков отбелязва, че в обучителния процес има трудни дни, има и моменти, в които човек си задава въпроса дали да продължава да дава всичко от себе си.

"Днес, когато цялото ни общество гледа към Вас, повече от всякога трябва да сте горди с професията си. Обичайте я, защото тя е призвание! С гордост бъдете учители на децата ни. Хилядите цветя, които ще получите в първия учебен ден, са жест на благодарност и признание за труда Ви от цялото общество", казва образователният министър.

Той отправя специални поздравления и към колективите на всички яслени групи и детски градини, които поставят основата, без която успехите и на училищното, и на висшето образование биха били немислими.

"Не на последно място поздравявам с  първия учебен ден и 398-те български неделни училища зад граница. Скъпи представители на българските общности и учители, продължавайте да обучавате със същото себеотрицание и давайте всичко от себе си, за да възпитате любовта към езика, културата и родината ни в тези близо 30 хиляди деца, които живеят далеч от България, но чрез Вас тя ще остане в сърцата им.

Пожелавам на всички Вас - учители, директори и ученици, здраве, благополучие и добротворство! На добър час!", с тези думи завършва приветствието за 15 септември на министър Галин Цоков.

Маркировката около училищата не е добре поддържана

Същевременно БНТ показа, че има какво да се желае от пътните знаци и хоризонталната маркировка край училища и детски градини в София.

Медията показа ограничения на скоростта, както и "легнали полицаи" и пешеходни пътеки.

Често обаче предупредителните знаци са скрити от пораснали клони или дори от други знаци, които са натрупани пред тях.

"Правим проверки целогодишно, важно е какво е състоянието на растителността - следим за сухи и опасни дървета", каза пред БНТ Димитър Данчев, директор на Дирекция "Зелена система".

"Правим обходи - местим знаци и възстановяваме елементи", допълни инж. Димитър Петров, директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика".