"Тези протести не са единствено и само за зърното. Те ще бъдат яхнати от всички, които по една или друга причина не харесват това управление. Аз се съмнявам обаче, че имат мобилизационна сила.“

Това заяви политологът и преподавател в Нов български университет Христо Панчугов пред БНР в коментар за потенциала на земеделските протести, насрочени за следващата седмица.

Зърнопроизводители обявиха, че на 19 септември ще протестират срещу решението на парламента да отпадне забраната за внос на украинско зърно. Те ще настояват за прегласуването му, като мотивите им са, че украинският внос ще подбие цената на тяхното производство.

Според Панчугов дали протестът ще успее ще зависи в голяма степен и от реакцията на кабинета.

„Досега сме виждали няколко правителства, които са се поддавали. Мисля, че този път няма да видим толкова лесна отстъпка от страна на правителството“, каза той.

В коментар за последното изследване на социологическите нагласи, направено от „Тренд“ Панчугов заяви, че липсва изпълнение на дадените заявки.

„Създава се усещане за нестабилност от самите участници в управлението. Хората, които привиждат основания за това управление, имат по-глобални причини. Колко силна е тази подкрепа, ще стане ясно съвсем скоро“, коментира политологът.

Поведението на ГЕРБ и на нейния лидер за някаква част от симпатизантите им е разочароващо и неразбираемо, отбеляза той във връзка с данните за разделения на две електорат на ГЕРБ по отношение на участието във властта.

А за кметските избори каза:

"Вече имаме промяна на ситуацията. Около година живеехме с усещането, че ГЕРБ категорично губят София. Кандидатите, които се появиха, разколебаха това усещане, с изключително зле замислената си и проведена на този етап комуникация.

Не виждаме опит да се излезе от тази ситуация. Това създава усещането в самата ГЕРБ, че тази битка не е толкова загубена и предрешена, колкото изглеждаше. Изборът изглежда не толкова безпроблемен, колкото преди няколко месеца."

На местните избори ГЕРБ и ПП-ДБ вероятно ще са изправени един срещу друг почти навсякъде, посочи още Панчугов.