„Да свърши ретроградният Меркурий, тогава ще обявим кандидата си за кмет.“

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос в парламента кога партията ще представи номинацията си за кмет на София.

На уточняващия въпрос кога все пак ще стане това, Борисов добави:

„До дни“.

Всъщност явлението, познато от астрологията като „ретрограден Меркурий“, приключва днес. То започна на 24 август и според мнозина се свързва със суеверието, че носи със себе си негативни последици и събития.

Според астролозите обаче е нещо като „поправителен изпит“ - шанс да поправим нещо, което не е вървяло добре досега.

За последен път Борисов се позова на „ретроградния Меркурий“ през 2016 г., когато отказа да обсъжда обща кандидатура за президент с „Реформаторския блок“, докато явлението не приключи.

Най-вероятната кандидатура на ГЕРБ за кмет на София е председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. От известно време се спряга и името на парламентарния шеф Росен Желязков. Въпреки слуховете, че ГЕРБ може да не подкрепи собствен кандидат, настоящата столична кметица Йорданка Фандъкова преди дни обяви, че партията ще има своя собствена, силна номинация за поста.

Според заявката кандидатът ще бъде "подготвен човек, който разбира от София, който разбира от политика, който не е попаднал случайно на някаква позиция" -  Георгиев и Желязков отговарят на това определение. Вторият беше секретар на Столичната община докато Борисов беше кмет.

Като слух за номинация се завъртя и името на неуспелия кандидат-премиер на ГЕРБ Николай Габровски.

Партийни източници твърдят, че Борисов ще обяви кандидата за кмет на 17 септември - празника на Вяра, Надежда и Любов, който е Ден на София.