Английският клуб "Евертън" бе продаден от досегашния му собственик Фарад Мошири на американската инвестиционна компания 777 Partners, съобщи "Ройтерс". Смята се, че сделката е на стойност над 550 милиона паунда.

Щатската компания, която е базирана в Маями, съобщи, че е постигнала съгласие с британско-иранския милиардер Мошири да купи 94,1 процента от акциите на клуба. Очаква се сделката да бъде финализирана окончателно преди края на годината.

"Ние сме много развълнувани от възможността да станем част от семейството на "Евертън" и да имаме привилегията да градим на базата на гордото му наследство и ценности", каза Джош Уондър, който е основател и мениджър партньор на 777 Partners.

Американската компания вече има няколко футболни клуба в портфолиото си, сред които са италианският "Дженоа", германският "Херта" (Берлин), белгийският "Стандард" (Лиеж), както и дял от испанския "Севиля" и австралийския "Мелбърн Виктори".

Мошири, който е бивш акционер в "Арсенал", първо купи 49,9% от акциите на "Евертън" през 2016-а, а през януари 2022-ра увеличи дяла си в клуба на 94,1%, като вдигна капитала със 100 милиона паунда. Негов бизнес партньор беше руският олигарх Алишер Усманов, който бе спонсор на "карамелите", но активите му на Острова бяха замразени заради санкциите.

Въпреки че Мошири инвестира близо 750 милиона евро в трансфери, "Евертън" се смъкна от първата половина на класирането и се бори за оцеляване в последните сезони.

Най-новите данни показват, че клубът е на загуба от 44,7 милиона паунда за сезон 2021-2022, като общата загуба на клуба в периода на Мошири е над 430 милиона.

Според правилата на Висшата лига клубовете могат да имат максимална загуба от 105 милиона паунда за три години, но бяха направени някои отстъпки заради пандемията от COVID-19. "Евертън" бе разследван за нарушения на правилата за финансов феърплей, но президентът на клуба Бил Кенрайт изрази увереност, че всичко е наред.

Компанията трябва инвестира и в изграждането на новия стадион на пристанище "Брамли Мур", който според Мошири ще струва 760 милиона паунда.

"Евертън" избегна изпадането от Висшата лига в последния момент в последните два сезона, а в момента е на 18-о място в класирането, без победа от началото на първенството.

"Днес е важна следваща крачка в успешното развитие на "Евертън" и нямам търпение да следя развитието на клуба", каза Фарад Мошири.