Всичките 23 състезателки, които станаха световни шампионки за Испания на Мондиала в Австралия и Нова Зеландия, са информирали футболната си федерация, че продължават бойкота, предадоха медиите на Иберийски полуостров.

Така те са твърди в намерението си да не играят в предстоящите мачове на националния отбор срещу Швеция (22 септември) и Швейцария (26 септември) за Лигата на нациите при дамите. Към тях се присъединяват още 12 състезателки, които не попаднаха в състава за Световното, както и други и общата им бройка е 41.

Това стана часове преди новият селекционер Монце Томе да обяви състава за двата официални мача.

Бунтовничките казват, че не са достатъчни промените в Испанската футболна федерацията с оставката на президента Луис Рубиалес и отстраняването на селекционера Хорхе Вилда. Те искат още. Протестът им започна след скандалната целувка на Рубиалес с Джени Ермосо, която доведе до огромна буря, доведе до разследване от прокуратурата, санкция от ФИФА и в крайна сметка до "падане на главата му". 

Състезателките настояват още за отстраняването на генералния секретар Андреу Кампс и на служители от отдела по комуникация, които са отговорни за "фалшива декларация" на Ермосо след целувката.