Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес обяви, че подава оставка, предаде Би Би Си. Така се слага край на сага, започнала на 20 август, с целувка на боса и една от националките на "Ла Роха" - Дженифър Ермосо, по време на награждаването след Световното за жени в Австралия.

Случаят до голяма степен засенчи историческата титла на иберийките. Рубиалес твърдеше, че целувката е била "взаимна", но Ермосо още тогава отрече това. 

Шефът бе решен да се бори докрай, "за да докаже истината", но бе притиснат отвсякъде. Пред популярния английски журналист Пиърс Морган той заяви, че напуска заради децата си, своите родители и приятели. Някои от тях са го посъветвали да си тръгне, за да запази достойнство и спести главоболия на себе си и най-близките си.

В последните дни Ермосо подаде официално оплакване в прокуратурата за сексуално посегателство. Тя го внесе в съд и сега магистрат трябва да реши дали да даде ход на дело. Срещу Рубиалес вече се води официално разследване в родината му, така оставката може и да не сложи край на скандала, освен ако Ермосо оттегли претенциите си.

Онзи ден беше уволнен Хорхе Вилда, селекционерът на испанките. Той подкрепи своя вече бивш началник, малко след като избухна казуса. Независимо от триумфа, самият Вилда беше остро критикуван, включително от националки, заради методите си на работа на и извън терена. Рубиалес удължи договора му след завръщането от Австралия, но това не трая дълго.

Още в първите дни на "сапунката" Луис Рубиалес беше остранен от ФИФА за три месеца, а срещу него започна разследване. Така, напрактика още тогава, той се прости с поста вицепрезидент на УЕФА. Европейската централа не реагира, а преди дни шефът й Александър Чеферин заяви, че не е редно да изрязява позиция, за да не се възприеме като намеса в процесите. 

Все пак Чеферин каза, че колегата му е постъпил "неуместно" и че се надява той да си е дал сметка за това.

83 футболистки в Испания се подписаха в петиция, в която заявиха, че докато Рубиалес е на поста, няма да облекат екипа на "Ла Роха". Междувременно майка му обяви гладна стачка в родния си град, като се затвори в църква, но след кратък престой в болница я прекрати.

Рубиалес бе атакуван словесно от всевъзможни футболни и нефутболни хора и институции - звезди, клубове, функционери. Тук попада и самата Испанска футболна федерация.