София преди местните избори не е особено вълнуваща - повечето кандидати са ясни отдавна, за някои кампанията на практика тече. Други все още ги очакваме, но не със затаен дъх.

В Пловдив обаче и ГЕРБ, и ПП-ДБ вдигнаха достатъчно шум. Първите - с излизането на "вечния" Иван Тотев от местната организация, вторите - с привидно непопулярен избор на кандидат. 

Досегашните управляващи ще имат със сигурност нов кандидат, тъй като Бойко Борисов оттегли доверието си от настоящия ГЕРБерски кмет Здравко Димитров след серия скандали. От ПП-ДБ пък предпочетоха проф. Ивайло Старибратов пред депутата и по-известен на национално ниво Манол Пейков.

За вълненията в Града под тепетата логично поканихме в Z-Каст Ивайло Дернев - журналист и главен редактор на "Под тепето".

"Предизборни драми е много точно казано, това се случва в града. На моменти бие на комедия, не на драма", заяви той.

Когато става дума за ГЕРБ в Пловдив, точната дума за състоянието им е "ступор".

"Всички са в ступор, дори хора в ръководството. Никой не знае какво точно се случва. Очевидно някой по веригата знае нещо, един от тези хора е бившият вече областен и градски лидер, и два мандата кмет на Пловдив Иван Тотев. Но и от него идват разнопосочни послания", обяснява Дернев.

Какви са различните версии за излизането на Тотев от политиката? Наистина ли има проблем с избора на Старибратов пред Пейков, или това е непознаване на пловдивските вкусове за политици?

Какви са реалните проблеми на пловдивчани и ще ги адресират ли кандидатите на големите партии на предстоящия местен вот?

Отговорите на тези и други въпроси - чуйте в новия, 131-и епизод на Z-Каст.

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.