"Както виждате, всичко за тези три месеца се подреди. Всичко лека-полека си тръгва в нормалния живот на едно регулярно правителство".

Това каза премиерът Николай Денков в "Панорама" по БНТ по повод 100-те дни на неговото правителство. Той припомни, че в началото на този кабинет се е говорело за хаос.

За пореден път Денков заяви, че падането на забраната за внос на зърно от Украйна е било правилен ход.

"Защо трябва да се съобразяваме само с исканията на зърнопроизводителите? Не съм съгласен при такива важни въпроси да се чува само едната гледна точка. Искания, които по никакъв начин не са съобразени с фактите", коментира Денков.

И допълни, че в този бизнес печалбата е 20-25%, а за тази година секторът ще получи 2 млрд. и 158 млн. лв. помощ. Денков обясни, че зърнопроизводителите са отказали да се срещнат със земеделския министър и с него. Днес са отхвърлили поканата му писмено. 

"Те не търсят решение, търсят конфронтация. Инфлацията се влияе от това колко свободно работи пазарът. При ограничителни мерки инфлацията тръгва нагоре", изтъкна Денков.

Той обясни, че това, което държи управляващото мнозинство заедно, са общите цели.

"Да направим България по-справедлива държава. Да ускорим икономическо развитие. Да намалим неравенствата, които в България не са малки", коментира Денков.

По отношение на кадровата политика, най-вече в службите, той заяви, че "хората, които са назначени на ключови места, могат да споделят други ценности".

"Ние няма как да постигнем нашите задачи, ако някой ни саботира. Уверявам ви, че има такива случаи", заяви премиерът.

И допълни, че има проблеми с чуждото влияние у нас. А земеделският министър му казал, че неговата администрация не му дава информацията, която му трябва.

"Ролята на лидера е да събере максимално съгласие за това, което смята за правилно", каза Денков.

По отношение на смяната на 3 март с 24 май като национален празник, той заяви, че е съвсем естествено да подчертаваме онези ценности, в които България има специфичен принос.

"Той е уникален, можем да се гордеем, да бъдем патриоти. Българската култура, слово, духовност. Това е което е запазило България много преди да има 3 март", заяви Денков, изтъквйки приносът на страната ни в създаването на кирилицата, а оттам и на световната история и култура.

По отношение на коментираните крути мерки срещу нарушителите по пътищата, той заяви, че те трябва да са такива, от които "водачите да ги заболи".

Денков каза, че се надява да има ротация с Мария Габриел и работи за това. На въпрос при тази ротация ще има ли и смяна на министри, заяви, че това, което не трябва да се променя, са целите на управлението.

"Когато аз нося отговорност, решенията са резултат от моята воля. Това, което подлъгва много хора е, че съм диалогичен. Аз нямам никакво колебание да вземам решенията, някои от министрите вече го видяха", каза още Денков.

Премиерът подчерта, че той взема решенията за управлението, а не някой друг над него в политическата йерархия.