"Десният избирател не е щастлив."

Това каза пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той коментира кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София, който бе издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Кандидатурата на Терзиев е противоречива за десните избиратели в София, защото той произхожда от тъмночервено семейство - дядо му е бил партизанин, както и генерал от ДС. В ДС са работили и много от предците на Терзиев.

Кънев отрече десният избирател да е объркан. Той изтъкна, че става дума за една малка група хора - около 8-10% от активно гласуващите в София - които обаче са политически грамотни и трудно могат да бъдат объркани.

Според Кънев Терзиев трябва да проведе сериозен разговор с десните избиратели, включително по тази тема.

"Това е една група от гражданите на София, в която съм израснал, аз съм част от нея. Какво означаава десен избирател в София? 8-10% от активно гласуващите софийски граждани. Много ясна група от обществото. Тя не се обърква лесно, те са грамотни политически", каза Кънев.

И допълни, че тази група очаква от Терзиев още обръщения и още диалог. Според Кънев ясното заявление на Терзиев, че не одобрява ДС е първа крачка в този диалог.

На въпрос относно изказването на Терзиев, че все пак и ДС е имала някаква положителна роля, както и че все пак и социализмът е имал някои добри страни, Кънев отговори:

"Най-вероятно не е прозвъняло много добре в този диалог".

И допълни:

"Аз говорих с г-н Терзиев. Аз му казах - тези твърди десни избиратели, които не са мнозинство, но не са и малко, все още не са убедени. С тях тепърва трябва да се говори. Вярвам, че той ще проведе разговор."

Резервите на Кънев по отношение на Терзиев се различават от безрезервната подкрепа, която кандидатът за кмет има от "Демократична България". Включително от ДСБ - партията, на която Кънев е член и на която бе председател.

Кънев коментира и т.нар. сглобка между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Демокрацията е управление на база на мандата на гражданите. В "Продължаваме промяната - Демократична България", а и "Демократична България" сама, когато "Продължаваме промяната" все още я нямаше, винаги сме искали бърза, радикална промяна на българското общество.

След което се проведоха 5 избора за 2 години. Докарахме държавата до фактически институционален разпад и парадоксално конституционен едноличен режим на държавния глава.

На база на тези 5 избора, които показват мандата на гражданите, за огромно мое съжаление се оказа, че в България демократичен мандат за радикална промяна няма. В най-добрия случай има мандат за бавна, постепенна, мъчителна промяна.

И ние, и българските граждани ще трябва да се въоръжим с търпение", каза още Кънев  

По отношение на това, че Полша, Унгария и Словакия не вдигнаха забраната за внос на зърно от Украйна, за разлика от България Кънев припомни, че в Полша и Словакия съвсем скоро предстоят избори. И допълни, че преди избори винаги има много популизъм. Даде пример с решението на предишния парламент, взето почти единодушно, за удължаване на живота на българските въглищни централи. Според Кънев това решение сега пречи да се постигнат работещи и реални подобрения в енергийната сфера.