По-вероятно е тази година България да не влезе в Шенген. Това каза пред бТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

"Малък е шансът. Задачата през тази година да влезем в Шенген е трудна. Ако не стане, което е по-вероятният сценарий, трябва да продължим да работим, а не да чакаме октомври догодина", каза Кънев.

Той коментира и отпадането на мониторинга върху правосъдието.

Кънев призна, че у нас все още няма върховенство на закона.

"Но първо трябва да се поздравим с отпадането (на мониторинга, бел. ред.). Това е много важен сигнал за приемането ни в шенгенското пространство. Това е основен аргумент на нидерландското правителство. Този аргумент на Нидерлания е отхвърлен.

Това показва, че речта на Урсула фон дер Лайен не е била няколко добри думи. Важен сигнал е за инвеститорите. Има нужда от свежи средства. Сигнал, че нашето бъдеще е на активен, пълноправен член.

Да си дадем сметка, че все пак това е доверие в аванс. Ние знаем, че проблемите с върховенството на правото не са решени. Това е знак към правителството и мнозинството в парламента. Че се подкрепят усилията за конституционни промени", коментира Кънев.

Той отказа да използва думата "сглобка".

"Това е едно сериозно решение, взето от партии с тежки взаимоотношения. Нетрадиционна, сложна управленска формула, която до момента работи добре", каза Кънев и припомни, че той самият е работил за това да има такава формула.

По повод това, че рейтингът на "Продължаваме промяната - Демократична България" пада, той заяви, че "който носи голямата отговорност, поема големите удари".

"Това беше вярното решение. Успехът на едно управление не може да се мери от прищевките на политическия популизъм в Нидерландия и Австрия, където има избори. Това са драми извън нас. Това са свидетелства, че в демократичната политика понякога популизмът надделява над здравия разум", заяви Кънев.

Той коментира и протестите на зърнопроизводителите заради вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Кънев призна, че европейската земеделска продукция се подчинява на тежки екологични норми. Той самият предлага на подобни норми да отговарят всички, които внасят земеделска продукция в ЕС.

"Функцията на политиката не е да се лашка, а да търси баланс", каза още Кънев.

По отношение на съдебната реформа той заяви, че трябва да има категорично разграничаване на юридическо от милиционерско образовнаие.

"Нямам нищо против полицаите, те имат важна функция, но тя не е магистратска. Да не очакваме чудеса", каза Кънев.

Според него ДПС имат "тролска роля" в управлението. А включването им в конституционното мнозинство е станало заради "безотговорната позиция на БСП".

"ДПС не е нобходимо, излишно е да бъде закачано за мнозинството. Да разграничим процеса на конституционните промени от ежедневното управление", призова Кънев.