МВР се е подготвило за протестите на зърнопроизводителите, които се очакват в началото на следващата седмица. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов тази сутрин.

„Искам да апелирам към всички, които искат да се включат в протеста, да спазват стриктно правилата, да не допускат ескалиране на напрежението, да не ограничават свободното придвижване на граждани”, заяви Стоянов.

„Подготвили сме се за съответното мероприятие”, допълни той.

Министърът, който допреди това бе директор на ГДБОП, беше запитан и за разследването на убийството на Алексей Петров.

„Работят много активно, много служители. Има много факти, обстоятелства, които ежедневно излизат, но всички тези следва да бъдат проверени. Ако питате дали имаме заподозрян, нямаме такъв все още. Но се надявам, че скоро ще имаме резултат, който да покаже кой по какъв начин е поръчал и извършил това убийството”, каза Стоянов, цитиран от Нова тв.

Относно подготовката за изборите той каза, че ще има масови акции там, където има съответната информация за евентуално подготвени нарушения на изборното законодателство.

„Всички сигнали, които ние получим - било то оперативни, било то на ниво преписки, досъдебни производства, всички ще бъдат отработвани успоредно с прокуратурата. Вече има разписан документ на екипа от хора, които ще бъдат в ръководството по отношение на изборния процес”, каза още Стоянов.

Докато бе на откриване на мемориал на загиналите граничари в Елхово, той отбеляза, че на ден у нас има средно по около 1500 нелегални мигранти, опитващи да щурмуват границата.

„Натискът е с пъти по-голям от миналата година, но в последните 20 дни, може би месец, ние достигнахме дотам, че към момента имаме много по-голям брой недопуснати опити за преминаващи мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната.

За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване на границата, като във вътрешността на страната са задържани 47 човека“, посочи още министър Калин Стоянов.

Стоянов присъств в Елхово на откриването на паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи.

На място бяха още главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, десетки колеги и близки на загиналите граничари.

Паметта на 32-годишния младши инспектор Петър Бъчваров и 28-годишния старши лейтенант Илия Великов бе почетена с едноминутно мълчание, отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред мемориала.

Днес всички ние сме тук, за да почетем паметта на двама достойни мъже, които дадоха живота си в името на дълга – да защитят границата на Република България. Със своя героизъм, саможертва и патриотизъм, младши инспектор Бъчваров и старши лейтенант Великов показаха, че девизът на всички граничари „Нито крачка назад, зад нас е България“, не са само думи. С цената на живота си, те защитиха своята Родина, каза пред събралите се вътрешният министър.

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент.

Колегата му Илия Великов загина на 12 октомври 2001 г. край Радовец,припомня БТА.