Разстоянието, което може да измине електрически автомобил с едно зареждане на батерията, задвижваща мотора му, е ключово условие за тези, които са решили да си купят подобно превозно средство. Дори и да не им се налага често да използват пълния пробег на електромобила, за купувачите той е от голямо значение, посочват представители на автомобилната индустрия.

Но кои модели електрически коли могат да изминат най-дълго разстояние с едно зареждане на батерията? Отговор на този въпрос дава нова класация, която е съставена от експерти в бранша и цитирана от БТА.

"Мерцедес-Бенц ЕКюЕс" (Mercedes-Benz EQS)

Ако желаете да изминете възможно най-дълго разстояние със захранван от батерии електрически автомобил (BEV), то в този момент колата, която би ви дала тази възможност е "Мерцедес-Бенц ЕКюЕс". Тя е електрически вариант на луксозния модел Ес-Клас (S-class), съчетан с още по-елегантен дизайн, който подобрява аеродинамиката й.

"ЕКюЕс" може да измине до между 727 и 800 километра с едно зареждане на батерията, която е с капацитет от 108,4 киловатчаса, посочва производителят.

"Фолксваген Ай Ди.7" (Volkswagen ID.7)

В надпреварата за създаването на електрически автомобил, способен на дълъг пробег, успешно участва и друг германски автомобилостроител - концернът "Фолксваген" (Volkswagen Group). Новият му електрически модел "Ай Ди.7" (ID.7) съчетава изчистен дизайн и иновативни технологии с максимален пробег до 700 километра, без да се налага спиране за зареждане на батерията. Електрическият седан е създаден на базата на легендарния модел "Фолксваген Пасат" (VW Passat).

Новият електромобил на германския концерн беше представен за първи път през април и се планира да бъде пуснат в продажба до края на годината. 

"С "Ай Ди.7" ние достигаме следващото равнище на електрическата мобилност", заяви Томас Шефер, главен изпълнителен директор на подразделението на "Фолксваген" за производство на автомобили, цитиран от ДПА. 

"Полстар 2" (Polestar2)

Шведският производител на електрически превозни средства "Полстар" (Polestar) е много по-отскоро в автомобилния бизнес в сравнение с германските гиганти "Фолксваген" и "Мерцедес", но моделът му "Полстар 2" кара и специалистите, и обикновените любители на колите да затаят дъх. Той е с каросерия тип фастбек, но неговият елегантен дизайн е повлиян и от визията на автомобилите с повишена проходимост, известни като "Ес Ю Ви" (SUV).

"Полстар 2" може да измине до 653 километра с едно зареждане на сравнително компактната си батерия, която е с капацитет от 82 киловатчаса, информира компанията, която е съсобственост на китайския концерн "Джийли" (Geely) и на прочутото му шведско подразделение "Волво карс" (Volvo Cars).

"Тесла Модел Ес" (Tesla Model S)

Специализиралата се в производството на електрически автомобили американска корпорация "Тесла" (Tesla) създаде електромобил с дълъг пробег преди повече от 10 години, когато пусна на пазара своя "Модел Ес" (Model S). Сега, най-новата версия на този модел, може да измине до 652 километра с едно зареждане на батерията си. "Тесла" обаче не разкрива какъв е нейният капацитет. 

"Модел Ес" притежава много добри динамични характеристики. Дори стандартните модели могат да ускорят от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. 

Освен това шофьорите на "Модел Ес" могат да използват някоя от над 50-те хиляди станции за бързо зареждане на електрически превозни средства, изградени от "Тесла". Те се намират предимно в САЩ, Канада, в редица европейски страни, сред които и в България, в Китай, Япония, Южна Корея, Тайланд, Сингапур и Австралия. У нас са изградени две подобни станции на "Тесла" - в София и Пловдив, според корпоративния сайт на американската компания. 

Бе Ем Ве "ай7"(BMW - i7) и Бе Ем Ве "ай Екс" (BMW iX) 

Германският производител на луксозни автомобили Бе Ем Ве (BMW) предлага едни от най-разнообразните модели електрически автомобили, а на върха на класацията е "Бе Ем Ве ай7" (BMW i7). По същество този модел е електрически вариант на луксозния седан "Серия 7".  

"Бе Ем Ве ай7" съчетава комфорт, ефективност и иновативни технологични решения с максимален пробег от до 622 километра с едно зареждане на батерията (101,7 киловатчаса).

Не му отстъпва и друг електрически модел на Бе Ем Ве - ай Екс (iX). Това е първият електрически автомобил от "ново поколение", създаден от германския концерн. Той притежава отлични технически параметри, комфортен интериор и спортни динамични характеристики. Батерията на този електромобил, която е с капацитет от 105,2 киловатчаса, му осигурява максимален пробег от до 615 километра с едно зареждане.