Гледах вчера репортажите от първия учебен ден и установих, че старата соцтрадиция държавен чичко да води детенце до чина му за ръчичка на първия му учебен ден, е неизтребима. Стана ми много жал за днешните първолачета-бръмбалачета. Още с единия крак в детската градина и на мама в скута, и вече животът ги шамари с такива неприятности. Идва премиерът на първия ти учебен ден и те заплашва, че ще наблюдава внимателно дали догодина ще си отличник или калпазанин. Това се излъчва от всички национални телевизии и го виждат не само мама, тате, баба, дядо, леля, чичо и съседите, а и още 6 милиона мами, татета, баби, дядовци, лели и съседи.

Е как се учи и работи при такъв натиск?!

А има и по-лошо. Да дойде президентът и да ти държи реч. Знаете го какъв е – щом си отвори устата и започват едни драматични жалейки за миналото и страшни прогнози за бъдещето...

„Колко хубаво беше по време на соца образованието,  а днес... всички са неграмотни и ще стават и все по-неграмотни. И вие също, уважаеми първолаци, бъдещи жертви на престъпното правителство“ – нещо такова каза и вчера.

Стори ми се, че камерата улови поне десетина ужасено разревани първолачета и още по-истерично разреваните им майки.

Затова нека си пожелаем занапред политиците да не стъпват в двора на учебните заведения, не и там, където са първолаците.

Ако толкова ги напъва да сеят мъдрости сред ученици, нека се осмелят и отидат на първия учебен ден на пуберите. Някой осми, а още по-страшно – някой девети клас. Искам там да видя как премиерът ще ги плаши с кампазанщина. Или президентът ще им говори повече от 30 секунди и те ще го слушат. А после няма да се появи в ТикТок с монтиран дебел джойнт в устата.

Изобщо, неизвестно защо, на първия учебен ден никой не се занимава с учениците в пубертета. Всъщност, преувеличих. Известно е защо, разбира се – още никой не е успял да снима пубер на 15 септември, затова и легендите, че те съществуват в образователното пространство, са само легенди. Никой не може да ги докаже. А какво да прави политик там, откъдето снимки няма и никога няма да има?

Друго си е да грабнеш под ръка бръмбалачетата, докато още не могат да се бранят и да си извъртиш една предзиборна кампания с тях.