Украйнски военни съобщиха днес, че са си е върнали ключовото село Клешчиевка южно от Бахмут в Донецка област. 

Това съобщи бригадата "Лють", едно от украинските военни формирования, участващи в боевете. Бригадата е част от специални щурмови съединения, създадени от украинското министерство на вътрешните работи.

По-рано днес началникът на украинската президентска канцелария Андрий Ермак публикува снимка на украински военни с надпис „Украйна винаги връща своето“. Снимката вероятно е направена в Клешчиевка, Донецка област, южно от Бахмут, предаде украинският информационен сайт НВ.

На снимката на фона на разрушена сграда стоят войници със знамената на десантно-щурмовата бригада на Националната полиция "Лють" и знамето на 3-та щурмова бригада (по-рано известна като Азовските специални части).

Ермак не уточни името на населеното място, където е направена снимката. Вчера тя се появи в социалните мрежи с надпис, че това е Клешчиевка край Бахмут.

Ден преди това - 16 септември - Министерството на отбраната съобщи само, че украинските въоръжени сили постигат успехи в района на Клешчиевка.

А в петък, 15 септември, беларуският полк на името на Кастус Калиновски, формирование от беларуски доброволци, биещи се на страната на Украйна от началото на войната, обяви освобождаването на Клешчиевка, но скоро изтри съобщението за това.

"В посока Бахмут силите за отбрана отблъснаха 13 вражески атаки в района на Клещиевка в Донецка област... Въз основа на резултатите от настъпателните операции украинските военни постигнаха успех в района на Клещиевка и изместват противника от позициите му", се казва в съобщение на украинския Генерален щаб по-рано днес.

От пресслужбата на бригадата "Лют" по-късно през деня съобщиха, че в момента не могат да потвърдят 100-процентов контрол над Клешчиевка.