Иран и Съединените щати ще разменят затворници днес, след като около 6 милиарда долара, някога замразени в Южна Корея, достигнаха Катар, ключов елемент от планираната размяна, казаха официални лица, цитирани от Асошиейтед прес.

Планираната размяна става точно преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където се очаква да говори твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси. Размяната обаче не означава, че намалява напрежението между САЩ и Иран, който сега обогатява уран по-близо от всякога до нивата за производство на оръжия.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани беше първият, който призна, че размяната ще се състои в понеделник, 18 септември 2023 г. Той каза, че парите за размяната вече са в Катар.

Човек, запознат пряко със сделката, който е говорил с Асошиейтед прес при условие за анонимност, тъй като размяната още не е приключила, по-късно каза, че както ирански, така и американски служители са били уведомени от Катар, че парите са били прехвърлени от Швейцария в арабската държава от Персийския залив.

Канаани коментира темата по време на пресконференция, излъчена по държавната телевизия, но предаването прекъсна веднага след бележките му без обяснение.

„Станахме свидетели на замразяване на части от ирански активи в някои страни, включително Южна Корея“, каза Канаани. „Като част от нашата политика на активна външна дипломация, за щастие замразените активи на Иран в Южна Корея бяха освободени и с Божията воля от днес активите ще бъдат напълно контролирани от правителството и държавата.“

„Що се отнася до размяната на затворници, това ще се случи днес и петима затворници, граждани на Ислямската република, ще бъдат освободени от затворите в САЩ“, добави Канаани. „Петима затворници, които са били в Иран, ще бъдат предадени реципрочно на американската страна по тяхна воля. Очакваме тези два въпроса да бъдат напълно разрешени въз основа на споразумението".

Той каза, че двама от иранските затворници ще останат в САЩ.

Веднага след това иранските информационни агенции съобщиха, цитирайки Канаани, че размяната на затворници ще бъде извършена в понеделник. Нямаше друга информация, публикувана незабавно от агенциите и Вашингтон не потвърди коментарите.

Въпреки това самолет Airbus A320 на Qatar Airways кацна в понеделник сутринта на международното летище "Мехрабад" в Техеран, където са били освобождавани предишни затворници, според данни от проследяване на полети, анализирани от АП. Qatar Airways използва международното летище "Имам Хомейни" в Техеран за своите търговски полети.

Петимата затворници, граждани на САЩ, са на летището в Техеран, придружени от посланика на Катар, за да отпътуват от Иран с катарски самолет в рамките на постигнатата с посредничеството на Доха сделка за размяната им срещу петима иранци и размразяване на ирански средства на стойност 6 милиарда долара, предаде по-късно днес Ройтерс, цитирана от БТА.

Катарският самолет е в готовност, след като САЩ и Иран са били уведомени, според запознат с въпроса източник, че иранските активи са били прехвърлени по сметки в Катар.

Освобождаването на иранските средства беше последвано от съгласието за извършване на размяната след продължили месеци наред преговори между Иран и САЩ, които се противопоставят на ядрените амбиции на Техеран и други негови дейности.

Петимата американци с двойно гражданство ще отлетят за Доха и след това за САЩ. Очаква се двама техни роднини също да бъдат на борда на самолета.

"Те са в добро здравословно състояние", каза информиран ирански официален представител за задържаните американски граждани.

В замяна на това петима иранци, задържани в САЩ, ще бъдат освободени. Според говорител на иранското външно министерство двама иранци ще се върнат в Иран, двама ще останат в САЩ по тяхно искане, а петият ще се присъедини към семейството си в трета страна.

Съобщението на Канаани идва седмици, след като Иран заяви, че петима ирански американци сега са под домашен арест като част от мерки за изграждане на доверие, докато Сеул разреши замразените активи, държани в южнокорейски вони, да бъдат обменени в евро, припопмни АП. След това тези пари са били изпратени в Катар, е казал пред АП участник в преговорите между Техеран и Вашингтон.

Планираната размяна става на на голямо натрупване на американски войски в Персийския залив. Възможно е те да се качват на борда на търговски кораби и да ги охраняват в Ормузкия проток, през който минават 20% от всички доставки на петрол в света.

Споразумението излага президента на САЩ Джо Байдън за нова критика от страна на републиканците, които казват, че администрацията помага за стимулиране на иранската икономика в момент, когато Иран представлява нарастваща заплаха за американските войски и съюзниците от Близкия изток. Тези критики могат да продължат и в кампанията му за преизбиране.

От страна на САЩ Вашингтон заяви, че планираната размяна включва Сиамак Намази, който беше задържан през 2015 г. и по-късно осъден на 10 години затвор по международно критикувани обвинения в шпионаж; Емад Шарги, рисков капиталист, осъден на 10 години; и Морад Тахбаз, британско-американски природозащитник от ирански произход, който беше арестуван през 2018 г. и също получи 10-годишна присъда.

Официален представител на САЩ засега е отказал да идентифицира четвъртия и петия затворник.

Петимата затворници, чието освобождаване в САЩ Иран очаква, са задържани предимно за опити да изнесат материали за Иран.

Крайната сума в долари от Сеул може да бъде между 6 и 7 милиарда долара в зависимост от обменните курсове. Парите представляват пари, които Южна Корея дължи на Иран - но все още не е платила - за закупен петрол, преди администрацията на Тръмп да наложи санкции върху подобни сделки през 2019 г.

САЩ твърдят, че след като влязат в Катар, парите ще се съхраняват в сметки с ограничен достъп и ще могат да се използват само за хуманитарни стоки, като лекарства и храна.