Правителството трябва да се справи с протеста на зърнопроизводителите. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Ако не, тогава ще се намесят и партиите, които го подкрепят", каза още Делян Пеевски.

Той се обяви за извънредна комисия по отбраната, която да изслуша военният министър Тодор Тагарев за падналия дрон край Тюленово.

Малко след това председателят на комисията Христо Гаджев (ГЕРБ) обяви, че такава ще има.

Случаят с дрона край Тюленово малко ми напомня на кораба "Вера СУ", коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов каза, че министърът на отбраната Тодор Тагарев, когато излиза пред медиите, трябва да е напълно подготвен.

"Министър Тагарев се ползва с уважението ми, но когато излиза пред медиите,  в такива случаи трябва да излезе напълно подготвен.  Това е чувствителна тема и не бива да се спекулира с нея", каза лидерът на ГЕРБ.

Относно искането за оставка на Тагарев от страна на БСП, Борисов заяви, че министър Тагарев не трябва да поддава своята оставка.  Той се ползва с моите уважения, но в такива случаи много отговрно трябва да се работи и говори, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и протестите на зърнопроизводителите, както и действията на правителството. Той призова да се седне на масата на преговорите и да се изпълнят онези искания на сектора, които са възможни.

Без да го споменава поименно, Борисов разкритикува премиера Николай Денков, който първо нарече "терористи" организаторите на протеста, а след това се извини на онези земеделски производители на плодове, зеленчуци, мляко, месо, които са се почувствали засегнати от думите му.

"Квалификации и обиди никога не са продуктивни в такива случаи", коментира той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и обвиненията на председателя на БСП Корнелия Нинова, според която зад протестите на зърнопроизводителите стои именно Борисов. По-рано днес тя каза, че той носи персонална отговорност за настоящата ситуация, защото докато е бил премиер, е платил 30 млрд. лева на големите зърнопроизводители.

"Той има отношение към подбуждането на тези протести, за да сваля правителството", изказа хипотеза Нинова.

"И като го свалим, ще поканим нея за правителство ли", отговори на думите ѝ Борисов и допълни, че ги приема като шега.

Според Нинова обаче протестите са основателни, защото българското правителство е предало българския национален интерес.