Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да премахнат забраната за украински селскостопански продукти, каза търговският представител на Украйна Тарас Качка в интервю за европейското издание на "Политико".

Забраните от трите централноевропейски държави имат за цел да защитят техните фермери от скока на износа от зърнената суперсила Украйна след блокадата на Русия на украинските пристанища в Черно море. Управляващата партия в Полша особено се стреми да спре потока, тъй като на изборите на 15 октомври силно зависи от подкрепата на селските райони, където избирателите са озлобени от увеличаването на украинския селскостопански износ, отбелязва "Политико".

„Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. И затова ще започнем съдебно производство утре“, каза Качка в неделя вечерта, добавяйки, че Киев се готви да отвърне на полския износ на плодове и зеленчуци.


Трите страни се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС.

Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани върху украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията.

„В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са проява на пълно недоверие към Европейската комисия“, каза търговският представител на Украйна.

Качка твърди, че откритото неподчинение на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, но предизвиква "системно безпокойство“ – дали международните търговски партньори могат да вярват, че Брюксел говори от името на ЕС.

„В продължение на много години Европейската комисия е търговският преговарящ и институцията за търговска политика за целия ЕС. И ние работехме на тази основа“, каза Качка и добави: „Системният подход на Будапеща и Варшава за игнориране на позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че това ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото в него няма единство там".

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС.

„Мисля, че целият свят трябва да види как държавите членки на ЕС се държат към търговските си партньори и собствения си съюз, защото това може да повлияе и на други държави.“

Докато Словакия просто разшири предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фуражи през уикенда. Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява допълнителни 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.


„Тези произволни забрани са смешни“, каза Качка. „Мисля, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна и също така напълно да пренебрегне Брюксел. И затова смятам, че това е много смел ход срещу двама ни от Будапеща".

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо или свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза Качка. Освен ако Варшава не отмени тези допълнителни забрани, „ще бъдем принудени да отмъстим на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша“.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите фермери от скок във вноса на украинските продукти, който понижи цените, но Качка отвърна, че това разсъждение е погрешно:

„Забраната на Полша няма да помогне на фермерите, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални - това, което правят, се основава на общественото мнение".

Служител на ЕС казал пред "Политико", че Брюксел се надява да разреши спора, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапни скокове.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка каза, че Киев е готов да „поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна не създава цунами в съседните страни“ и ще наложи система от разрешителни за износ „в реално време“ за зърнени храни.

Мерките срещу украинския земеделски внос повече не са необходими, заяви Европейската комисия

Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Той поясни, че миналата седмица Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Говорителят отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че целият проблем се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия, заяви говорителят. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.