Върховният касационен съд окончателно потвърди 6-годишна присъда на студент, който през 2018 г. прегазва 3-годишно дете в Ботевград.

Интересно е, че около Георги Георгиев (тогава на 21 г.) има още две утежняващи обстоятелства - бил е под въздействие на марихуана, а и е напуснал местопроизшествието.

Случката

Инцидентът разбуни балканския град на 18 май преди 5 години, късно вечерта - към 21:45 ч. Завързва се класически "шофьорски" скандал между бащата на детето Косто и младежа, като бащата го обвинява, че го засякъл с колата си на кръстовището между улиците „Л.Каравелов” и "Патриарх Евтимий”. Младежът спрял и влязъл в магазин на ул. ”Зелинград”, на метри от дома на жертвата, но бил последван от бащата, който продължил да отправя словесни нападки. Намесили се и други хора, които в момента били в търговския обект, разказа тогава сайтът "Балканец".

Георги рязко напуснал магазина, уплашен, че ще бъде нападнат - и трите съдебни инстанции после също признават това.

Веднага се качил на автомобила си и рязко потеглил.

За зла беда - в този момент бащата е бил зад колата му, но малката Крисия била на около метър пред автомобила. Загинала на място.

Правната страна

ВКС като последна инстанция отказва да приеме, както твърди подсъдимият шофьор, че има и съпричиняване от страна на бащата, защото не е възпрял детето си да излезе на пътното платно.

"В качеството си на пешеходец тригодишната Крисия неправомерно е излязла на пътното платно, а баща ѝ не се е погрижил да предотврати или да преустанови нарушението. Въпреки това, неговото бездействие не би могло да се квалифицира като съпричиняване, тъй като не е в причинна връзка с настъпилия резултат", заключават съдиите.

"Опасността е възникнала по-късно, едва когато подсъдимият е решил рязко да потегли, но в този момент единственият, който е могъл да предотврати произшествието, е бил самият той. Детето не е изскочило внезапно на пътя, а е стояло неподвижно пред него."

Освен това съдът приема за доказано, че Георгиев наистина се е уплашил от последствията. Това пише и прокуратурата в обвинителния си акт. Допълнително е съобразено, че пред полицаите от І РУ на МВР в гр. София е съобщил, че се страхува от физическа саморазправа, възприето е и становището на съдебно-психиатрична експертиза - че е бил притеснен да не бъде нападнат от множество хора.

Георгиев прави пълни самопризнания и пожелава съкратено съдебно следствие. Това са и фактите, които в крайна сметка довеждат до този размер на наказанието му. Като смекчаващи обстоятелства са отчетени добрите характеристични данни, чистото съдебно минало, трудовата ангажираност, понесената психична травма и съжалението за извършеното.

За отегчаващи съдът приема, че има минали нарушения на правилата за движение, наличието на два отделни квалифициращи признака (наркотиците и бягството), неразумното шофиране непосредствено преди инцидента, дало повод на бащата на детето да му направи забележка, както и пропуска на Георгиев да прояви завишено внимание при деца на пътя.

Затова върховните съдии се произнасят, че с присъдата правилно е намерен баланс между смекчаващите и отегчаващи обстоятелства и му е наложно наказание около средния размер, който в случая според НК е 9 години.

ВКС приема тази присъда за справедлива, а заради задължението на съда - при пълни самопризнания и съкратено дело, тя законосъобразно впоследствие е намалена с 1/3.