"Индия става Бхарат".

Статии с подобни заглавия се прокраднаха на страниците на множество родни и чуждестранни медии през последните няколко седмици. Те определяха като повратно решението на Нарендра Моди - премиера от управляващата Индийска народна партия (позната и като "Бхаратия джаната") да се появи на срещата на Г-20 в Ню Делхи в началото на месеца зад табелка, на която не пишеше "Индия", а "Бхарат"

Име на страна обаче не се мени толкова лесно.

Ето няколко причини защо Индия е Бхарат... и защо ще си остане Индия.

Бхарат - другото име на Индия

Бхарат е древното санскритско наименование, използвано за Индия в продължение на над 2000 години. 

Де юре, в Член I от Конституцията на страната изрично се споменава фразата: "Индия, която е и Бхарат..."

Де факто, десетки политици и стотици милиони обикновени индийски граждани (предимно индуси) наричат страната си "Бхарат". Много преди раждането на Моди, появата на "Бхаратия джаната" и отвъд всякакво съмнение - срещата на Г-20 в Ню Делхи.

Проблемът с Индия

Името "Индия" е англицизирана версия на санскритската дума за река Инд - "sindhu". Въведено е по време на управлението на Британската империя от 1858 до 1947 г. 

В кампанията за популяризиране на "Бхарат" представители на управляващата партия директно поставят като цел "деколонизацията" на страната.

"Британците промениха името на Бхарат на Индия", обяви наскоро пред парламента депутатът на "Бхаратия джаната" Нареш Бансал. "Нашата страна е известна с името "Бхарат" от хиляди години… Името "Индия" е дадено от колониалния Радж и следователно е символ на робството".

За поддръжниците на Моди употребата на "Бхарат" утвърждава идеята, че позорното състояние на "перла" в нечия корона е в историята. 

И че Бхарат отново е субект с огромна гравитация и възможности да влияе върху значимите събития в нововъзникналия мултиполярен свят.

Проблемът с Бхарат

Критиците на "Бхарат" посочват, че употребата на името е явен опит на правителството на Моди да изтрие от историята на Индия периода на мюсюлманската Моголска империя - доминиращата нация на полуостров Индостан от 1526 до 1858 г. Само през последното десетилетие имената на някои градове с мюсюлманско население бяха "индуизирани".

Мислите на Моди вероятно са насочени и към парламентарните избори през 2024 г., когато срещу него ще се изправи опозиционната коалиция INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance). Тя е съставена от 26 партии, включително групи, посветени на правата на маргинализирани етнически и религиозни общности.

Подкрепата на Моди в страната остава висока - 63% през август 2023 г., според проучване на списанието "Индия днес". През януари одобрението му е било 72%. Анкетиращите предполагат, че причините за спадането на доверието са инфлацията (достигнала почти 12% през миналия месец) и безработицата, която е над 8%.

"Битката за "Бхарат" вероятно ще наелектризира електората на Моди и ще му гарантира победа на изборите, дори ако икономическите неволи на индийците се задълбочат. 

Изтриването на "Индия"? Мисия невъзможна

Както вече обяснихме - "Бхарат" и "Индия" са двете официални имена на най-многочислената нация в света. Съгласно Член 368 от Конституцията, поправка в основния закон се приема, ако във вота участват поне две трети от представителите и в двете камари на индийския парламент. За тази цел на Моди ще му бъдат нужни гласовете на депутати от INDIA и както можете да се досетите от името на формацията, те едва ли ще са благосклонни към подобна инициатива.

Дори и по някакъв начин да бъде прокарана конституционна реформа, "Индия" ще остане предпочитано име за стотици милиони граждани. Не само за споменатите маргинализирани групи, но и за по-богатото и влиятелно англоговорящо население.

Разбира се, изследването на подобна хипотеза е загуба на време. Защото...  

...Моди не е Мъск

Когато през 2005 г. САЩ отказват да издадат виза на Нарендра Моди, едва ли са очаквали, че по-малко от 10 години по-късно Барак Обама ще разчупва ледове в телефонен разговор с новоизбрания премиер на Индия.

Но Моди не дава израз да таи омраза срещу американците за строгата мярка. Вашингтон и Ню Делхи са в различни лагери по казуса с войната в Украйна. По други въпроси обаче са на едно мнение - например, необходимостта да действат координирано в сдържането на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион. Този споделен интерес доведе до възобновяването на Четворката - регионален алианс с участието на САЩ, Индия, Австралия и Япония. 

Моди добре осъзнава, че "Бхарат" е с ограничени възможности. Името предолагаемо респектира колегите на международни форуми и надъхва местния електорат. Но дотам. 

India е марка за милиарди. "Ребрандирането" на нещо толкова познато би било твърде болезнено, както сега се убеждава собственикът на "Туитър" (така де - "Х") Илон Мъск.

Днес Моди се пени против употребата на "Индия", но през 2014 г. стартира програмата "Make in India", чиято идея бе да привлече инвестиции от чужбина. В речите си министър-председателят е радикален националист, но когато става въпрос за интересите на страната, действа прагматично.

Затова въпреки призраците на колониализма и плъзналия страх от не-индуси, Индия ще си остане Индия.