Четири седмици преди парламентарните избори на 15 октомври полската управляваща партия "Право и справедливост" изглежда е на път да падне в един собственоръчно поставен капан. Полските десни популисти от години подклаждат омраза срещу бежанците от държавите, населени предимно с мюсюлмани. В рамките на предизборната кампания политиците се опитват да печелят гласове с лозунга "Сигурно бъдеще за Полша" и твърдят, че само те могат да спасят страната и Европа от "наводнението" на нелегални имигранти от Африка и Азия.

Последните разкрития на независими полски медии обаче поставят под въпрос почтеността на правителството на "Право и справедливост". От тях излиза, че при даването на визи от полски консулства извън Европа се е стигало до нередности и корупция. Имиджът на партия, която се представя като единствен гарант на сигурните граници, се клати.

Заместник-външният министър трябваше да освободи поста си

На 31 август 2023 година полският заместник-външен министър Пьотър Вавжик, в чийто ресор са и консулствата в чужбина, изведнъж бе освободен. Малцина обаче знаеха истинската причина. Той загуби и сигурното си място в изборната листа. Едва през втората седмица на септември стана известно, че прокуратурата е започнала още през март разследвания за нередности при издаването на визи. Междувременно са задържани седем души, трима остават в следствения арест.

Полската опозиция тутакси се възползва от шанса си да разобличи лицемерието на "Право и справедливост" по миграционния въпрос непосредствено преди изборите. "Право и справедливост" предаде собствените си идеали и ценности. Тя обеща сигурност, а предизвика заплаха", каза Михал Шчерба, депутат от най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа". След проверка в министерството на външните работи миналата седмица лидерът на опозицията Доналд Туск заяви, че около 250 000 полски визи за хора от Африка и Азия през последните 30 месеца са проблемни.

Полша в боливудски филм 

По данни на портала "Onet" и на вестник "Газета виборча" заместник-външният министър Вавжик бил насърчил установяването на система при раздаването на визи, която позволявала ускоряване на процедурата срещу подкуп. Смята се, че той е оказвал и натиск спрямо консулствата, за да дават по-бързо визи на посочени от него хора.

Според "Onet" 36 индийски граждани, които се представили за кинодейци от Боливуд, получили многократни шенгенски визи именно по този начин. Те дори обявили и името на филма, за който уж работели. Впоследствие се оказало, че хореографът не може да танцува, а гримьорът никога не е работил във филмовия бранш. Многократните визи са особено търсени, тъй като те позволяват да се стигне до Мексико, откъдето може да се премине и на територията на САЩ. Данните на "Onet" гласят, че 21 от 36-та индийци от измисления филмов екип са се възползвали от тази възможност.

Голям скандал - или просто "глупава идея"

Управляващите се опитаха първоначално да омаловажат случилото се. "Туск говори за стотици хиляди. Това е лъжа, лъжа и пак лъжа", заяви лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински. "Няма афера, дори аферичка няма, а само една глупава идея с криминален характер", допълни той.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро оповести, че разследванията засягат точно 268 случая - а не 250 000. На мушката на прокуратурата са консулствата в Индия, Филипините, Сингапур, Хонконг, Тайван и др. По думите на Жобро полските тайни служби сами разкрили корупцията. Но полски медии, които не са близки до правителството, твърдят, че Полша е била предупредена от чуждестранни тайни служби, предимно от Америка.

Опозицията не е съгласна с омаловажаването на аферата и настоява за оставката на външния министър Збигнев Рау, което той категорично отхвърли. "Визова афера не е имало", заяви той в понеделник пред журналисти в Ню Йорк. Същевременно подчерта, че през последните 2,5 години неговото ведомство е раздало почти два милиона визи - повечето на граждани на Украйна и Беларус. Това, което сега се дискутирало в обществеността, било "каскада от лъжливи новини".

Полското правителство взима строги мерки

Това, че аферата всъщност по никакъв начин не се приема като дреболия, показват мерките, взети от правителството във Варшава на 15 септември 2023. Шефът на правния отдел в министерството на външните работи бе отстранен незабавно. В консулския отдел на министерството и във всички консулства по света бяха разпоредени проверки. Освен това бяха прекратени всички договори с частни фирми, работещи като посредници по визовите въпроси.

Междувременно - след продължителното мълчание на държавните медии по въпроса - председателят на Сената Томаш Гродзки, представител на опозиционната "Гражданска платформа", направи телевизионно изявление, в което каза: "Визовата афера е най-големият досега скандал в Полша през 21-и век".

Застрашено ли е оставането на Полша в Шенген?

Заради аферата някои поляци се безпокоят дали Полша ще остане в Шенгенското пространство. "Ако обвиненията се потвърдят, Полша ще бъде изгонена от Шенген", предупреди бившият полски посланик в Латвия и Армения Йежи Марек Новаковски.

В анкета, публикувана от вестник "Жечпосполита" на 18 септември 2023, 30 процента от запитаните изразяват мнението, че аферата ще навреди на "Право и справедливост" по изборите. Но пък 40 на сто смятат, че десните популисти ще удържат на този скандал.

"Дойче веле"