Кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ и "Спаси София" - Васил Терзиев - ще сезира Европейската прокуратура за злоупотреби при ремонти в столицата, съобщиха от коалицията.

"За пореден път ставаме свидетели на това как се харчат европейски средства по „нашенски“. Тази практика трябва да спре веднага, затова незабавно ще сезирам Европейската прокуратура”, заявява Терзиев.

И се позовава на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), според която половината обществени поръчки на Столична община между 2018-2021 г. за ремонт на центъра са със съществени нарушения. Има и установени индикатори за измама.

Става дума за шест процедури по Закона за обществените поръчки - два договора за стротиелство и четири за "услуги". Те са свързани с ремонти в централната градска част на града. А именно - изграждане, възстановяване и обновяване на пл. „Народно събрание”, бул. „Цар  Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище", градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столичната община, посочват от коалицията „Обединени за София“. 

Терзиев дава и пример за злоупотреба - наемането на външен екип за управление на проект, който на практика дублира работата на експертите от общината.

Реакцията на Столична община

По нито един от проверяваните шест договора от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не е установена щета за бюджета – няма неправомерно усвоени или невъзстановени аванси, се посочва в съобщение от пресцентъра на Столичната община. 

Според данни от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), оповестени по-рано днес, в половината от проверените обществени поръчки на Столичната община, за времето от началото на 2018 до края на 2021 г., за ремонт на централната градска зона има, съществени нарушения, както и установени индикатори за измама.

Проверката на АДФИ на обществените поръчки, попадащи в обхвата на Зона 4 от централна градска част, започна през февруари 2023 г. и завърши с доклад на проверяващите на 11 юли 2023 година. По отношение на всички констатации на проверяващите Столична община е възразила, като е предоставила допълнителна информация и документи.

„Твърденията на АДФИ са единствено за възможни рискове, които не са се реализирали при изпълнението на договорите и това е установено от проверяващите, които не констатират щета за бюджета. Това може да бъде установено от публичната информация на страницата на АДФИ, в т.нар. актове за начет, където Столична община не фигурира. Това важи за всички приключили договори, в които, видно от проверката на АДФИ, щета не е установена“, се посочва в съобщението. 

Столичната община следи стриктно изпълнението на последния действащ договор – този на фирма „Трейс груп холд" за довършване на основния ремонт около храм-паметника Александър Невски. Договорът е обезпечен с гаранции в размер над 5,1 млн. лв., като всички предоставени аванси са обезпечени на 100%. До момента на фирмата изпълнител е наложена санкция по закона за културното наследство в размер на 100 хил. лева. Всички санкции за забава или некачествено изпълнение ще бъдат наложени при окончателно приемане на обекта, който все още е в процес на изпълнение, заявяват от Столичната община. 

В хода на проверката е съставен само един акт за нарушение, срещу който е предоставено мотивирано възражение от страна на Столичната община. До момента АДФИ не се е произнесла по възражението. Актът е само върху един от показателите за оценка „К2 – Оценка по технически показатели", който, според проверяващите, не давал възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта. Този показател формира само част от общата оценка, която се присъжда на участниците. Твърдението категорично не отговаря на истината, затова актът е оспорен и в случай, че възраженията не бъдат приети, ще бъде оспорен и пред съда, заявяват от Столичната община.