Завършването на ремонта на жълтите павета в София ще отнеме допълнителни 6 месеца - това са се договорили днес кметицата Йорданка Фандъкова и служебният министър по регионалното развитие Иван Шишков.

Това е допустимо по правилата на ОП "Региони в растеж", по която се финансира голяма част от ремонта. И означава, че емблематичната за столицата настилка ще е готова не на 4 март 2023 г., а на 4 септември - точно преди предстоящите догодина местни избори.

"Очакваме, че въпреки трудностите ще се справим с този нов срок. Много внимателно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е трудна настилка, но за София и за нас това е символ и няма друга позиция, освен да се намери най-добрата технология. Досега не е правен такъв голям ремонт", обяснила Фандъкова на срещата с министъра.

Припомняме, че бяха налице редица скандали около ремонта на паветата в участъка пред Народното събрание. Първо се установи, че работник е счупил целенасочено поне едно от тях при пренареждането им - въпреки че са културна ценност, нещо, което Фандъкова отричаше, докато не се появиха видеокадри. После, седмица след откриването на участъка, паветата се разкривиха и разместиха.

Фирмата-изпълнител - "Трейс груп холд" - бе глобена със 100 000 лв. за счупването на паве и още 830 хил. лв. за некачествено изпълнение. От фирмата признаха, че са направили грешка - наредили са ги по технология от 1904 г., когато в столицата по тях са минавали карети, не автомобили.

Общата стойност на проекта, част от по-голям ремонт на столичния център, е за 46 млн. лв. - пари, които София не може да си позволи да загуби по ОПРР, подчертава служебният министър на МРРБ.