"Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота."

Това каза премиерът Николай Денков на брифинг в МС след срещата с представителите на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

На срещата при закрити врати присъстваха председателят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", директорът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за земеделски протест и други, съобщава БТА.

По думите на Денков дискусията е била тежка и напрегната, но всички участници са се обединили около желанието да търсят решения по петте наболели за земеделието проблеми.

След края на брифинга ми предстои разговор с премиера на Украйна Денис Шмигал, в който ще го информирам, че в близко бъдеще България няма да позволи внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира точното количество с квота, каза той.

Премиерът ще разговоря и с представители на Европейската комисия дали има възможност и други продукти да бъдат приобщени към забраната за внос от Украйна като мед, месо, мляко и други.

Денков обаче изтъкна, че до момента внасяните от Украйна продукти са без констатирани нарушения и отклонения и че те се подлагат на проверки както всички продукти, внос от трети страни.

"След изтичане на срока субсидиите ще бъдат раздавани за не повече от седмица-две", обеща още той.

По всяка от точките, които бяха поставени от протестиращите, можем да предложим решение или да обясним как ще търсим решение, добави той.

Той уточни, че искането на протестиращите по "точка 4" за промяна на горната сума за субсидиите към земеделските производители и "точка 5" за намаляване на долната граница на някои производители, предимно на млечни продукти, налага разговор с експерти от ЕК дали това е възможно.

Министърът на финансите Асен Василев обеща:

"Първо ще се реализира произведеният в България слънчоглед в посока производство на олио и след това ще се внася при ясни и конкретни нужди и количества такъв от Украйна, но първо трябва да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава навън, ще работим по ясно уточнени параметри и данни, а не на сляпо“.

По негови думи в сектор "Земеделие" има много несвършена работа, която предстои да бъде решена.

Според министъра на земеделието Кирил Вътев срещата е била конструктивна и той изрази надежда, че протестиращите ще оценят усилията на кабинета на Денков да задоволят максимално исканията им, призовавайки протестът да "приключи още тази вечер“.

Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" заключи от името на всички представители на инициативния комитет:

"Всички ние желаем да работим и да реализираме нашата продукция от различните отрасли в България и се надяваме властимащите да осъзнаят това".