Протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София с тежка техника днес не се очакват.  

Следобед протестиращите могат да предприемат поход, ако дотогава исканията им не бъдат изпълнени.

Под контрола на полицията обаче земеделската техника ще бъде разположена и остава на обособено за целта място – в района на Долни Богров, съобщиха от МВР.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви пред бТВ,  че компромис винаги може да бъде постигнат, ако има желание.

"Важното е каквото и да се предложи то да гарантира рентабилността и производството на български суровини. За нас, като български производители, е важно да има гаранция, защото сега такава няма. Днес се събираме тук, около Долни Богров. Още в ранния следобед може да предприемем поход към София. Може да е без машините, тъй като ще има друг протест и няма как да ги вкараме (Днес се очаква работници от въгледобивния сектор да излязат на протест в центъра на столицата - бел. ред.)", добави той.

„Аз нямам луксозни коли и луксозни яхти. На европейска субсидия съм разчитал преди 10 години, когато купихме комбайн. Всичко останало е на лизинг“, обясни производителят Станислав Стоянов.

Протестът ще се премести пред сградата на Министерския съвет, веднага след като приключи шествието на работещите във въгледобивния сектор от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Това обявиха зърнопроизводители по-късно пред сградата на Столичната община. Те обявиха, че имат разрешение в малките часове на деня утре да вкарат тежка техника в центъра на София.

Посрещнаха земеделския министър с излято мляко по шосето

В ранния следобед при протестиращите пристигна земеделският министър Кирил Вътев. Те го посрещнаха с излято прясно мляко на шосето при Долни Богров.

Движението за кратко беше спряно. Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки.

Това е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Вчера се проведоха протести в цялата страна. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове.

Земеделците настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Също и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.

Досега те са отказали две срещи в Министерския съвет. Днес обаче късния следобед те все пак отидоха да разговорат с премиера Николай Денков. Той се видя с тях след срещата си с протестиращите енергетици и миньори.

Властите вчера заявиха, че част от исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени.