В навечерието на местните избори и в условията на непроменен Изборен кодекс, депутатите отново се захващат с машинния вот. От БСП предложиха, а ГЕРБ, без изненада, подкрепи, временна анкетна парламентарна комисия да обследва обстоятелствата около машинния вот. Левицата срещна подкрепа в лицето и на ДПС. Заедно трите партии елиминираха на практика вота с устройствата в 48-ото Народно събрание, като ги превърнаха в своеобразни принтери, които просто печатат бележка, но не отчитат резултата в края на изборния ден. Така си спечелиха прозвището "Хартиената коалиция".

"За" създаването на комисия, която да направи проучване на "всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване", бе подкрепено и от "Възраждане", както и от "Има такъв народ". Парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" гласува шарено, но еднозначно - 7 "против" и 20 "въздържал се".

Очакването е тази комисия да даде нов тласък на намеренията на "Хартиената коалиция" за пълното елиминиране на машинния вот.

От БСП направиха предложението за създаване на комисията в началото на днешното заседание

"Aко наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната" - обяви депутатът на социалистите Борислав Гуцанов.

Както е известно, БСП от пламенен защитник на машинния вот изведнъж се обърна на 180 градуса и провидя манипулации. В миналия парламент социалистите, заедно с депутатите на Бойко Борисов, отправяха твърдения, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", тогава премиер, Кирил Петков държал "кодовете" за машините. Тогава депутатът от БСП Георги Свиленски обвини Петков, че му предлагал въпросните "кодове", което завърши със закани за съд.

Думата след Гуцанов взе председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, за да изрази подкрепата на партията си, припомняйки случая Свилнски-Петков.

Паралелно със създаването на комисията, от "Възраждане" поискаха изслушване на представители на Централната избирателна комисия, което се очаква идния понеделник.