Двамата непълнолетни, чийто приятел бе застрелян при бягство от полицията, вече са обвиняеми за втори грабеж, става ясно от съобщение на Районна прокуратура.

Както и Клуб Z писа, вчера Софийският районен съд остави запостоянно в ареста Траян З. и Георги Б.

Вчера те оставаха зад решетките, затова че към 02 ч нощта преди фаталната гонка с полицията са ограбили момиче в района на "Лозенец" - единият дърпал слушалките от ушите й, докато другият изтеглил раницата й.

От съобщението на прокуратурата днес следва, че не са нападали само момичета:

"На 17.09.2023 г. около 04,30 ч. в гр. София, обвиняемите Г.Б. и Т.З. отнели сумата от 35 лева от владението на млад мъж, като употребили сила за това. Г.Б. държал мъжа, Т.З. ударил с юмрук в лицето пострадалия, неустановено лице му нанесло два удара с палка по крака."

По случая е образувано досъдебно производство по доста тежкия член за грабеж.

Пред бТВ тази сутрин пък говори майката на третия съучастник - 18-годишния Светльо, който бе прострелян и почина в "Токуда". Мария Богданова казва, че "никога не е бил обвиняем, заподозрян и не е бил задържан за такива неща“ (макар че на брифинга си вчера полицията се оправда, че става въпрос за "стари техни познайници", б.р.).

„Патологът ни каза: Вашето дете е починало от прострелна рана в гърба, която има вход от гърба и изход отпред през белия дроб и е починал от кръвозагуба.

Просто искам справедливост и да знам защо този полицай, който искат всичките да награждават, застреля детето ми като куче. Дори да е направено нещо, не заставам и не казвам, че е прав, не можеш да отнемеш човешки живот при положение, че това е дете на 18 години и е с голи ръце", казва майката.

Също бТВ вчера съобщи, базирайки се на свои информатори, че 33-годишният служител на реда е имал в себе си и лично, и служебно оръжие. Като пред разследващи той е разказал, че по време на преследването служебното е изпаднало, затова е стрелял със собствения си пистолет.

Засега официално потвърждение няма. Източници на медията твърдят, че 33-годишният полицай е разказал, че до стрелбата се е стигнало, след като 18-годишното момче е посегнало към чантата си, а униформеният решил, че ще извади оръжие.