Компанията Neuralink на Илон Мъск обяви, че вече приема заявления от човешки субекти, готови да имат експерименталния компютърен интерфейс N1 имплантиран в техния мозък.

Първото изследване на Neuralink върху хора, наречено PRIME (Прецизен Роботно Имплантиран Мозъчно-Компютърен Интерфейс), насърчава интерес от страна на лица с квадриплегия, причинена от нарушение на шийната част на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза (ALS). Доброволците трябва също така да са на поне 22 години и да имат постоянен и надежден гледач.

През 2022 г. Мъск заяви, че има намерение да имплантира устройството в собствения си мозък, но изглежда малко вероятно, че той ще бъде сред първите участници в изпитанията.

Формирана през 2016 г., Neuralink разработва технология, която свързва човешкия мозък с компютърен интерфейс, с цел създаване на система, която позволява на хора с неврологични заболявания да комуникират и контролират различни устройства. Например човек с парализа може потенциално да използва телефона си, като просто си представи движенията на ръката си. В дългосрочен план целта е да се осигури на хората "суперчовешко познание".

Първото изследване PRIME обаче има за дел да оцени безопасността на импланта N1 и хирургическия робот R. И също така ще оцени базовата функционалност на своя мозъчно-компютърен интерфейс за това - доколко позволява на хора с парализа да контролират външни устройства с мислите си.

"По време на изследването роботът R1 ще се използва за хирургичното поставяне на ултрафини и гъвкави нишки на импланта N1 в област на мозъка, която контролира намерението за движение", обяснява Neuralink в публикация на своя уебсайт.

"След като бъде поставен, имплантът N1 е козметично невидим и е предназначен да записва и предава мозъчни сигнали безжично до приложение, което декодира намерението за движение."

Изследването PRIME се провежда след одобрение от Федералната администрация по храните и лекарствата (FDA) в САЩ, дадено тази пролет. 

Миналата година компанията тества мозъчния си интерфейс с маймуна и сподели видео, на което тя играе ретро компютърната игра Pong с мислите си. Излязоха твърдения, че над половината от 23-те маймуни с имплантиран чип са починали, но Мъск отрече това да е станало заради импланта - просто в началото са се ползвали животни с терминални заболявания.