Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност Атанас Атанасов е депозирал заявление за напускане на поста. Причината - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бламирал предлаганата от него реформа в разузнаването.

Атанасов е съобщил за намерението си пред в. 24 часа. Информацията бе потвърдена и за Клуб Z.

Както е известно, Атанасов отдавна говори за необхoдимостта от реформа в службите, като наскоро лансира написването на законопроект, в който Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Служба "Военно разузнаване", която е към Министерство на отбраната, ще се слеят в Единна разузнавателна служба. Т.е. за сливане на цивилното и военното разузнаване.

Друга идея на Атанасов е да се елиминира президентският указ за назначаване на шефовете на службите.

Проект черно на бяло все още не е депозиран в деловодството на Народното събрание, но по думите на самия Атанасов при предварителните разговори за подкрепа, се ползвал с такава и от ГЕРБ, и от ДПС. "Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите ще си кажем мнението" - заяви преди 10 дни "говорителят" на Движението Делян Пеевски, попитан тогава за коментар.

В понеделник обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази друго мнение. 

"Аз лично смятам, че не трябва да се сливат службите", заяви той пред журналисти.

"Не може така да ми бламира реформата!" - е коментарът на Атанасов.

Без изненада, оказа се и от ДПС вече не е с ново мнение по въпроса. Без гласовете на ГЕРБ реформата не може да мине така или иначе. Такъв мотив изтъкна днес "говорителят" Пеевски.

По думите му Атанасов не е обсъждал с останалите групи намерението си да се оттегли от председателския пост на комисията. "Това е лично решение на г-н Атанасов", заяви само и опита да се оттегли. Последва обаче въпрос - трябва ли службите да бъдат слети, Пеевски се върна. И отвърна:

"Вижте, вече се разбра и от ГЕРБ - няма да има подкрепа. Ние също сме го обсъдили. При условие, че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим."

Също толкова лаконичен бе и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той не коментира в конкретика решението на Атанасов, посочи само, че разговорите за реформа на службите ще продължат.

От името на Атанасов говори депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов. Той обяви, че Бойко Рашков ще поеме председателството на комисията, а решението на Атанасов давало знак, че обещанията трябва да се спазват.

Все пак, никой от "участниците" в сагата не смята, че това ще сложи край на управлението.